Mostar: Identificiran leš. beskućnici umiru od gladi i pothlađenosti!

Mostarska policija je, u suradnji s nadležnim službama, skoro dva tjedna pokušavala utvrditi njegov identitet, nakon što je 30. siječnja pronađen u besvjesnom stanju u blizini Željezničke postaje te kolima Hitne pomoći prebačen u RMC "Dr. Safet Mujić", gdje je od posljedica pothlađivanja ubrzo preminuo.

Bez dokumenata

Kako nam je rečeno u ovoj ustanovi, taj pacijent, koji uz sebe nije imao nikakve dokumente, primljen je u izuzetno lošem stanju, mršav, neuhranjen i izuzetno pothlađen. Iako mu je urađena reanimacija, nakon čega je smješten na Internistički odjel, srce Delića, koji je u Mostaru posljednje dvije godine živio kao beskućnik, prestalo je kucati.

Iz bolnice su o ovom slučaju obavijestili policiju, a nadležne su kontaktirali i iz Komunalnog preduzeća "Komos", u čiju je mrtvačnicu tijelo prebačeno. Iz policije su nakon višednevne provjere uspjeli otkriti identitet umrlog. Prema riječima Nedžada Opijača iz mrtvačnice, jučer su ih kontaktirali iz Centra za socijalni rad Srebrenik te će, najvjerojatnije, danas biti urađena identifikacija.

Pogrebno društvo

Kako je kazao za Dnevni avaz ravnatelj Centra Smajl Joldić, provjerom u MUP-u i CIPS-u utvrđeno je da se Delić još prije 16 godina odjavio iz Srebrenika, nakon čega je otišao u Zenicu.

- Po izjavi njegovog brata i bratića, koji su korisnici naše socijalne pomoći, tamo je jedno vrijeme živio u vanbračnoj zajednici, a poslije je otišao u Neum. Eto, posljednjih godina je živio u Mostaru. Mi smo kontaktirali i s mostarskim Centrom za socijalni rad i dogovorili smo da naše pogrebno društvo doveze umrlog. Tu će ga identificirati bratić, nakon čega će mu u rodnom selu, što su prihvatili iz Islamske zajednice, biti klanjana dženaza i obavljen ukop. Toliko, valjda, možemo uraditi - kazao nam je Joldić.

Zakazale institucije

Da većina beskućnika završava tragično, potvrđuje i ovaj slučaj. U Mostaru nema prihvatilišta za njih, a često dođu, kako kaže tajnik Crvenog križa Alen Kajtaz, u javnu kuhinju po komad kruha.

- Neophodno je pokrenuti inicijativu za prihvatilište jer za to treba samo malo dobre volje. Ne smije nam se dešavati da nam beskućnici umiru od hladnoće ili gladi. Ovdje su institucije zakazale - smatra Kajtaz.

Dnevni avaz