Mostar: Dvoje reketiralo osuđenika, a sve htjeli svaliti na šefa KPZ-a Romea Zeleniku

Romeo Zelenika, Mostar, zatvor, Romeo Zelenika, kpz mostar, Romeo Zelenika, Mostar, zatvor, Romeo Zelenika, zatvor
... uprave policije, koji su na raspolaganju imali i policijski helikopter u stanju pripravnosti, piše Večernji list.

Sve za 5000 KM

Neslužbeno, sve je počelo još u prošlu subotu kada je Š. Š. (1985.) iz Mostara prijavio FUP-u da zatvorenik Miran Voljevica iz Mostara, koji se nalazi na slobodnom vikendu, i Snježana Gaković iz Mostara traže od njega da im da 5000 KM da bi mu ‘sredili' određene pogodnosti prilikom izdržavanja zatvorske kazne. Š. Š. je navodno uskoro trebao biti upućen u mostarski zatvor na izdržavanje kazne. Ovo dvoje su mu rekli kako je novac namijenjen za ravnatelja KPZ Mostar Romea Zeleniku koji bi navodno trebao "srediti da ga nitko ne dira u zatvoru''. Nakon zaprimljene prijave od Š. Š., pripadnici FUP-a su odmah reagirali, dobili nalog Tužiteljstva BiH za posebne istražne radnje i angažirali nemali broj policajaca na rasvjetljavanju ovog kaznenog dijela. Idućeg dana pripadnici FUP-a su označili novčanice u iznosu od 2500 KM i ozvučili Š. Š., te mu rekli kako "novac ne smije dati nikome osim osobno u ruke Romeu Zeleniki". Istog dana u popodnevnim satima se u jednom mostarskom kafiću nalaze Š. Š. i Miran koji traži da mu preda novac što ovaj odbija i traži da on novac preda Zeleniki. Nakon kraće prepirke, Miran uzima novac od Š. Š. i rastaju se. Miran nakon toga odlazi u jedan tržni centar u Mostaru gdje ga u spektakularnoj akciji uhićuju pripadnici FUP-a u civilu.

"Borbena sprema"

Nakon toga su podnijeli prijavu za prijevaru protiv Mirana i Snježane kojima je zakonom za ovo kazneno djelo zapriječena novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci. Naime, kako se spominje, Miran je nakon kraćeg "uvjeravanja" priznao da su on i Snježana htjeli reketirati Š. Š. jer su znali da ima novca, ali se nisu nadali da je ovaj to prijavio policiji. Također, policajci su nadzirali i Romea Zeleniku koji se taj dan uopće nije nalazio u Mostaru i kako je cijela akcija išla dalje sva priča im je bila sumnjivija.

Ravnatelj zatvora kaže kako je za slučaj doznao tek dva dana kasnije, kada su ga iz FUP-a izvijestili o akciji. Na kraju svega, rezultat ‘spektakularne akcije' u kojoj je bilo angažirano na desetke policajaca i tehnike je prijava za prijevaru protiv dvije osobe. Vjerujemo kako se podizanje ‘borbene spreme' na ovu razinu krije u činjenici da je u vezu sa slučajem doveden sadašnji ravnatelj zatvora kojega je FUP u posljednje vrijeme uzeo ‘na zub'.