Maloljetnička delikvencija u Mostaru

tuča, maloljetnice, maloljetnice, tučnjava, nasilje, Metković, Mostar, tučnjava, masovna tučnjava, Mostar, tučnjava, bulevar, dečko, tuča, spavanje, maloljetnici, delikventi, Mostar, tučnjava, žene, Tuzla, tučnjava, žene, Sarajevo, napad, maloljetna djevojčica, Brčko, delikventi, maloljetnici, maloljetnice
...su: krađa, pljačka, namjerno izazivanje šteta i požara, prijestupništvo, devijantno ponašanje, huliganstvo, razbojstvo, vršenje kaznenih djela, krađa i vožnja automobila i motora, itd..

Faktori rizika su ti što Bosna i Hercegovina spada u siromašno društvo, te to može dovesti mlade do raznih oblika društveno neprihvatljivog ponašanja i dolaska u sukob sa zakonom. U faktor rizika spada i kvalitetu zdravstvene i socijalne zaštite, povećana potrošnja narkotika, obiteljski problemi (poremećeni odnosi u obitelji, nedostatak brige i kontrole od strane roditelja, nasilništvo, alkoholizam), neredovito pohađanje škole i prekid školovanja, utjecaj i pritisak vršnjaka, neposredno okruženje mladih i djece. Maloljetnici prekršaje najčešće rade u skupinama. Ponekad za ono što urade uopće ne postoji motiv, već samo želja za dokazivanjem pred rajom. A najčešći motiv je materijalna korist.

Zašto je maloljetnička delikvencija u Mostaru u porastu? Kako stara izreka kaže, odgoj polazi iz kuće - ima iu tome istine, ali također utjecaj na ponašanje djece imaju i ostala mjesta u kojima djeca provode slobodno vrijeme. Uz sve faktore koji su navedeni, jedan od faktora je sigurno što odgoj mladih nije među glavnim stavkama u našoj državi, a djeca nemaju prostora za izražavanje kreativnosti. Učitelji u školama trebaju također sudjelovati u odgoju djece kroz praktične i kreativne ideje, a ponekad je potreban individualni rad s djecom, te njihovo aktivno uključivanje u nastavni proces. Mladima treba osigurati dobre uvjete, prostor i mogućnosti za šport, glazbu, igru, zabavu, zdravu rekreaciju i racionalno korištenje slobodnog vremena. Potrebno je ponuditi zanimljive sadržaje i maksimalno ih okupirati, pa neće imati potrebu upuštati se u činjenje kaznenih djela.

Prevencija - jedini put do uspjeha!

U Mostaru fali mjesto gdje bi mladi izbacili višak energije, van ulice i vandalizma. Ono što ovom gradu očajnički treba kao prevencija delikvencije je organizirano sportsko natjecanje koje će biti dostupno i onima plićeg džepa. Tako će se djeca skloniti s ulice, više družiti sa svojim vršnjacima, a ne samo kao danas biti prepuštena sebi i ulici.

Naravno jedan od načina prevencije je provođenje zakona o maloljetničkoj delikvenciji u praksi, te provođenje odgojnih mjera od strane Centra za socijalni rad. Centar za socijalni rad Mostar radi sve postupke koji se vode na sudu, gdje se pokreće pripremni postupak kada maloljetnik dođe u sukob sa zakonom. Prijavljuje se kod javnog tužitelja. Ako ima dokaza slučaj se prosljeđuje sudu za maloljetnike, te Centar za socijalni rad dolazi na sud po pozivu suda, gdje se saslušavaju svjedoci. Kada se pokrene postupak Centar pokrene opservaciju, te socijalni radnik uradi anamnezu i zatim daje prijedlog o odgojnoj mjeri. Po okončanju postupka sud daje rješenje o odgojnoj mjeri, koja je najčešće ona izrečena od strane Centra. Naravno veliku ulogu u smanjenju broja maloljetnih prestupnika imaju psiholozi i pedagozi.

Najveći problem je vezan za djecu do 14 godina jer se u njihovom slučaju odbacuju kaznene prijave, a ustanova, u kojoj bi se takve situacije riješile ili ustupila pomoć djeci, u Mostaru ne postoji. U Sarajevu postoji Disciplinski centar, ali on se bavi slučajevima samo maloljetnika Sarajevskog kantona.

Situacija u Mostaru nije nimalo obećavajuća, jedan je od gorućih problema i dalje stagnira na istome. Hoće li se ubrzo riješiti ili barem raspravljati o ovoj temi i pokušati doći do poboljšanja?

mostarski.net