Majka troje djece tvrdi: Policajac iz Tomislavgrada u imotskoj postaji me udario knjigom po glavi i čupao kosu!

...je, kako nam u suzama tvrdi, pravi šok koji će pamtiti cijeloga života. Kada je u srijedu nazvala naše dopisništvo, grcala je u suzama. Posjetili smo je u njenom domu u zaseoku Vicanima gdje živi u obiteljskoj kući sa svekrom i svekrvom. Njezin muž je na izdržavanju zatvorske kazne.

- Bila sam s djecom kod strica u zaseoku Kutleše oko 14 sati kada me je nazvala moja nevjesta i kazala mi kako me dvojica policajaca u civilu iz Imotskoga traže. Pitala sam zašto me traže, a ona mi je kazala da odmah dođem kući. Kako djecu nisam htjela tu ostavljati, majka me automobilom s djecom odvezla u Vicane.

Tu sam uredno sjela sa inspektorima u auto i oni su me odvezli u policijsku postaju u Imotskom, jer su mi kazali da će me nešto pitati i da ću tu biti gotova za deset minuta. Kada sam došla u postaju, a dovezla me majka, tu su me uredno pitali znam li za neku karticu mobitela koja glasi na bosanskohercegovačku mobilnu mrežu 063. Kazala sam da nisam nikada čula za nju.

-U redu - rekoše mi - sada će ti doći kolege iz policije Tomislavgrad i postavit će ti nekoliko pitanja. Pristala sam i onda čekala gotovo sat i pol vremena. Tada su ušla dvojica policajaca iz Tomislavgrada u civilu i odmah su me pitala za tu karticu. Niti su se predstavili, niti su rekli "dobar dan", odmah su pitali za neki mobitel i karticu. Odgovorila sam im isto, kao i našima, da ništa ne znam, niti s tim imam veze, niti moj muž. Tada me je jedan udario nekom knjigom po glavi, počeo me potezati za kosu.

Ne znam za karticu, stalno sam ponavljala, sva prestrašena - priča gospoša Vesna. I nastavlja ona: - Pitala sam ih mogu li dobiti svoga odvjetnika, da me nemaju pravo udarati, jer za ništa nisam kriva. -Nema odvjetnika, nećeš živa izići odavde - govorili su mi. I nakon skoro dva i pol sata maltretiranja rekla sam im da ću surađivati, da me samo puste na WC da se molo umijem.

Pustili su me iz te prostorije i ja sam odlučila pobjeći. Mislila sam na svoju djecu kod kuće, noge su mi se odsjekle. Bilo je negdje oko 18 sati. Istrčala sam iz policijske postaje, majka me je cijelo vrijeme čekala u autu. Vozi, majko, odmah na Hitnu pomoć u Imotski, kazala sam joj. Tako je i bilo, otišla sam na Hitnu, stalo sam se okretala da me ne bi pratili autom.

Na Hitnoj sam zatražila potvrdu i objasnila im što se dogodilo. Uljudno me je primila neka doktorica, pregledala me i dala mi nešto za smirenje. Nisam imala vidljive ozljede, već me shrvao strah, što će mi biti s djecom, hoće li me stvarno nastaviti maltretirati i potezati za kosu. Tek oko 18.30 sati majka me je odvezla mojoj kući. Cijelu noć nisam oka stisnula, djeca mi se uznemirila. Ma, barem da znam zašto su me priveli, otkuda policajci iz Tomislavgrada?
Čeka dogovor s odvjetnikom

I evo sada, nakon par dana, doznala sam preko drugih ljudi da je mene optužio Jozo Rezo, kojega površno poznajem. On je iz Tomislavgrada i rekao je policiji da je meni dao neki mobitel. A ja toga Rezu nisam ni čula ni vidjela. Sada čekam svoga odvjetnika, da se s njim konzultiram i onda ćemo donijeti odluku što dalje.

Hoću iz ove drame izići čista, jer ništa kriva nisam, a najviše me boli da su me u mojoj državi, u mom Imotskom maltretirali policajci iz susjedne države. Baš im je dobra prekogranična suradnja - još uvijek potresena bila je Vesna Vican dok nam je u jednom dahu sve ispričala.

Policija nema saznanja da je bilo zloporabe policijskih ovlasti

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj ne negiraju da je Vesna Vican bila pozvana na razgovor, ali negiraju da je u postupanju policajaca bilo nezakonitosti.

- Osoba je pozvana, sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, u svojstvu građanina radi mogućih saznanja o kaznenim djelima počinjenim na području Hrvatske, ali i na području BiH. Dakle, nije pozvana u svojstvu osumnjičenika, već u svojstvu građanina koji bi mogao imati saznanja o kaznenim djelima. Osoba je pristupila po pozivu i Policijsku postaju napustila je nakon obavljenog razgovora.

Tom razgovoru su zaista bila nazočna dva policijska službenika iz BiH, no oni nisu postavljali nikakva pitanja, već su samo slušali razgovor koji su vodili naši policijski službenici - odgovorila je na upit o ovom događaju Ana Čepić iz Odnosa s javnošću splitske policije.

Kako nam je pojasnila, policajci susjedne države, u skladu s protokolima o međusobnoj suradnji, mogu nazočiti razgovoru koji vode hrvatski policajci, ali bez da na bilo koji način postupaju prema osobi s kojom se vodi razgovor. U konkretnom slučaju, policija nema saznanja da je bilo zloupotrebe policijskih ovlasti, jer nikakvu prijavu pozvana osoba nije podnijela, pa je pozivaju da to učini ako su joj prava bila povrijeđena.

Izvor: Slobodna Dalmacija