Ljubuški: Nakon sina i otac uhićen zbog uzgoja marihuane

... koju je uzgajao u laboratoriju s obiteljskog imanja, policija je privela i njegovog 51-godišnjeg oca Ivana, jer je otkrila da je on surađivao sa sinom u "poslu s drogom".
Njih dvojica se terete da su zajedno uzgajali marihuanu u obiteljskoj staji u vitinskom zaseoku Doci, koju bi kasnije prodavali na ilegalnom tržištu. Iz MUP-a Zapadnohercegovačke su jučer priopćili da su završili ovu akciju te da će otac i sin biti zajedno prijavljeni zbog osnovane sumnje da su se bavili neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga. Kako se moglo čuti, njih dvojica su u staji zasadili čak 297 stabljika konoplje, a čitavu su staju preuredili kako bi osigurali što bolji urod. Po njoj su razmjestili 38 UV lampi, koje se koriste kako bi se ubrzao rast stabljika indijske konoplje, a pronađen je i sustav ventilacije, koji je stabljikama osiguravao svježi zrak, kao i sustav za navodnjavanje, te mjerač vanjske i unutarnje temperature.

Marihuanu su brali i odmah sušili, pa su tako policajci u pretresu našli i vreću u kojoj je bilo pet kilograma sasušenih stabljika. Pored već spomenutih 297 stabljika konoplje, u staji su nađene i 83 pikirane sadnice koje, kako javlja policija, svojim karakteristikama asociraju na stabljike indijske konoplje. "Uzorke istih poslat ćemo na vještačenje", poručuju iz MUP-a, a nađena je velika količina sjemenki, što ukazuje da su se otac i sin već dobro pripremili i za sljedeće berbe. Podsjetimo, policajci su u petak oko podneva upali na imanje Juriča u Docima i odmah su uhitili Darka, za kojeg su znali da prodaje marihuanu, dok je njegov otac uhićen tek dan kasnije, odnosno u subotu oko 18 sati, jer su, kako kažu u policiji, prikupljene osnovane sumnje da je i on bio uključen u čitav posao. Podsjetimo, istražitelji sumnjaju da je Juričev laboratorij za uzgoj marihuane postojao odavno i da se u njemu uzgajala marihuana kojom se već neko vrijeme opskrbljivalo tržište južnog dijela Hercegovine pa i Hrvatske. Inače, ocu i sinu, prema važećem zakonu, sada prijeti zatvorska kazna u rasponu od jedne pa do maksimalnih deset godina zatvora.

Dnevni list