MUP HNŽ: Prioritet nam je borba protiv trgovine drogom

...akcija kada je u pitanju sprečavanje proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Iz MUP-a HNŽ-a poručuju kako je borba protiv ovisnosti prioritet i da će akcija protiv trgovine drogom biti i u idućem razdoblju.

Svakodnevna razmjena informacija i suradnja

Srećko Bošnjak, načelnik Sektora krim policije MUP-a HNŽ-a, rekao je da se provodi još nekoliko operativnih akcija, i kada se kompletira cjelokupna istraga, javnost će biti obaviještena o rezultatima akcija.

"Pojačali smo borbu protiv ovisnosti i intenzivirat ćemo suradnju sa zajednicom i sudjelovati u predavanjima po školama o štetnosti droga i problemima koje droga donosi sa sobom", rekao je Bošnjak za Dnevni list. Dodao je i kako je pojačana suradnja s Federalnom upravom policije kada je u pitanju borba protiv trgovine drogom, što je rezultiralo i nedavnom akcijom u Mostaru kada je privedeno nekoliko osoba. Također, MUP HNŽ-a surađuje i sa zemljama u okruženju s obzirom da je Hercegovačko-neretvanska županija tranzitno područje putova droge.

"Razmjenjujemo podatke sa zemljama iz okruženja jer smo mi tranzitno područje prema Republici Hrvatskoj gdje droga dostiže veću cijenu negoli je to ovdje", dodao je Bošnjak.

Osim što je MUP HNŽ-a pokrenuo niz akcija koje su vrlo uspješno završene u borbi protiv droge, MUP pomaže i druge pružajući usluge svoga Centra za kriminalističko-tehnička vještačenja. Za sada usluge toga Centra koriste MUP-ovi Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te Granična policija - Terenski ured Jug.

Kada su u pitanju akcije protiv neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga od početka lipnja pa do rujna ove godine, Sektor krim policije MUP-a i Odjel za posebne namjene napravili su vrlo dobre rezultate.

Laboratorij za uzgoj droge u obiteljskoj kući

Na području Čapljine je početkom lipnja otkriven laboratorij za uzgoj marihuane u kući Miloša Vujovića, a zaplijenjeno je pedesetak stabljika marihuane. U toj su akciji sudjelovali pripadnici Sektora krim policije MUP-a - Odjela za posebne namjene, Specijalna policija MUP-a, te pripadnici Policijske uprave i Policijske postaje Čapljina.
Pod obradom se tada našao Miloš Vujović, njegov otac Njegoš, Andrija Pervan, Teo Pažin, Đuro Perić, Armin Botić, Vide Šutalo i jedan maloljetnik.

Najprije je u Dretelju izvršen pretres prostorija koje koristi Teo Pažin. Kod njega su istražitelji pronašli 20 stabljika marihuane i jednu pušku M-48 sa streljivom te nešto sjemenki indijske konoplje. Nastavak akcije uslijedio je pretresom kod Đure Perića i jednog maloljetnika. Istražitelji su u tim pretresima oduzeli jednu stabljiku marihuane i pušku tzv. "papovku". Nakon toga se došlo do saznanja da se Miloš Vujović bavi nedopuštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga i da posjeduje laboratorij za proizvodnju droge u svojoj obiteljskoj kući. S obzirom na sumnju da se radi o naoružanoj osobi, angažirana je i Specijalna policija čiji su pripadnici prvi upali u kuću Vujovića. On nije pronađen, ali se naknadno predao policiji. Njegov otac Njegoš policajcima je predao jednu pušku M-48 i tzv. "papovku". Pretresom obiteljske kuće, istražitelji su u jednoj prostoriji pronašli laboratorij za uzgoj marihuane koji je imao svu prateću opremu za kvalitetan uzgoj droge, od sustava za navodnjavanje do UV lampe. U laboratoriju se nalazilo dvadeset i osam stabljika marihuane. U jednoj drugoj prostoriji pronađeno je još pet stabljika koje su se sušile kao i PVC kesa u kojoj se nalazila već osušena marihuana spremna za daljnju prodaju.

Početkom srpnja u Mostaru, točnije na lokalitetu brda Hum, privedeni su braća Srećko (1989.) i Slaven Skoko (1993.) te njihov rođak Božo Skoko (1988.), sva trojica iz Mostara, zbog kaznenog djela nedopuštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Njih su trojica uhićena na brdu Hum u izvršenju kaznenog djela, i to dok su kod stare seizmološke postaje zalijevali stabljike indijske konoplje. Istražitelji su zaplijenili pedesetak stabljika. Akcija je uslijedila nakon dojave građana koji je rekao policiji da svakodnevno na brdu Hum u kasnim večernjim satima primijeti kretanje nepoznatih osoba s lampama.

 

Tijekom kolovoza je uslijedilo još nekoliko akcija kada se pod policijskom obradom našlo više osoba.

U Jablanici je uhićen Goran Milavić, rođen 1982. godine iz Mostara, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Policajci su kod Milavića pronašli 100 grama heroina. Akciju uhićenja izveli su pripadnici Odjela za posebne namjene pri Odjelu krim policije MUP-a HNŽ-a te pripadnici Policijske postaje Jablanica. Milavić je zaustavljen na području Jablanice u automobilu Fiat Croma talijanskih registracijskih oznaka. Postojala je sumnja da isti prevozi opojnu drogu pa je izvršenim pretresom kod Milavića pronađeno 100 grama tvari za koju se sumnja da je heroin.

Na području Stoca je uhićen Zoran Komnenović kod kojega je pronađeno osam suhih i jedna svježa stabljika indijske konoplje. Krajem kolovoza je na području Prozor-Rame otkrivena plantaža sa 70 stabljika indijske konoplje. Istraga na identifikaciji osobe koja je zasadila stabljike još uvijek traje.

Jedna od najuspješnijih akcija na području Čapljine

Početkom rujna je na području Čapljine završena jedna od najuspješnijih akcija, barem kada se u obzir uzme količina od 288 stabljika indijske konoplje. Naime, istražitelji su uhitili Damira Omerbegovića i Samira Ibrahimovića, koji su skoro svake noći odlazili na jedno brdo u Dretelju kod Čapljine te su tamo vodom zalijevali ogromnu plantažu od 180 stabljika marihuane vrijednu skoro 100 tisuća maraka, a uhvaćeni su nakon što su ih policajci dočekali u zasjedi. Kada su ih priveli u postaju, Samir Ibrahimović je priznao da u kući drži još 108 stabljika marihuane.

Nekoliko dana kasnije na području mjesta Goranci, zapadno od Mostara, pronađena je plantaža s oko 50 stabljika marihuane, zbog čega su prijavljene dvije osobe. Valja napomenuti da je MUP HNŽ-a zajedno s pripadnicima Federalne uprave policije sudjelovao i u akciji razbijanja dilerske skupine Branimira Kolovrata koja je mjesečno na području Mostara distribuirala i do kilogram heroina.