HERCEGOVINA ZABRINUTA Drastičan porast obiteljskog nasilja u Mostaru!

zlostavljanje, silovanje, uhićenje, zlostavljanje, žene, sigurna kuća, zlostavljanje, zatočenje, drogiranje, ljubomora, varanje, silovanje, zlostavljanje, bettina, zlostavljanje, prijetnje, tučnjava, zlostavljanje, ispovijest, zlostavljanje, silovanja, obitelj, silovanje, strah, zlostavaljanje, žene, Dan protiv nasilja nad ženama, nasilje nad ženama, Nasilje u obitelji, žene, crna kronika, pokušaj ubojstva, istražni zatvor,  nožem u prsa, Suosjećanje, nasilje nad ženama, za žene i muškarce, emocije, Split, maltretiranje, ljubomorni partner, obiteljsko nasilje, porast nasilja, seksualno uznemiravanje, psihičko i fizičko zlostavljanje, zlostavljanje

Najčešće žrtve su žene i djeca, dok do nasilja najčešće dolazi u obiteljima socijalno ugroženih kategorija stanovništva Mostara i okolice te čitave HNŽ.
Naročito zabrinjavaju procjene da je stvarna brojka nasilja u obitelji daleko veća od broja prijava koje zaprimi policija. U želji da zaštite djecu i obitelj od neugodnosti, mnoge žene trpe nasilje i ne prijavljuju ga policiji te se obrate vlastima tek kada maltretiranje postane neizdrživo.

Nasilnici su najčešće alkoholičari i kockari

Kako Dnevni list doznaje iz MUP-a, kada policija postupi po prijavi, na licu mjesta često zatiču osobe koje su u alkoholoziranom stanju ili pod uticajem opijata. Nerijetko su u pitanju i kockari koji su izgubili na kladionici pa bijes odlučili iskaliti na članovima uže zajednice - ženi i djeci.

Nasilje među kockarskom populacijom se može pojaviti u više oblika. Ide od autodestruktivnih oblika, prema destruktivnom ponašanju čije posljedice trpi obitelj. Vrlo često su gubici na kladionici okidači nasilnog ponašanja, smatra Marko Romić, voditelj kluba kockara u Zajednici klubova liječenih alkoholičara i kockara koja djeluje u Mostaru.

Postoji više vrsta nasilničkog ponašanja u obitelji, od psihološkog maltretiranja do ekonomskog nasilja gdje je žrtva prisiljena trpiti zlostavljanja zbog nepostojanja materijalne situiranosti, no najčešći oblik je fizičko nasilje.
- U našem društvu još uvijek postoji tradicionalno shvaćanje kako se muškarci smatraju glavama obitelji koji trebaju skrbiti za obitelj. U prilikama kada to nisu u stanju, neke osobe postaju razdražljive i lako padaju u afekt te su prvi na meti razdražljivog ponašanja žena i nerijetko djeca. U takvim prilikama se poseže za alkoholom i igrama na sreću, što dodatno pridonosi porastu nasilja, kazao je Romić.

Siromaštvo u korijenu problema

U Bosni i Hercegovini svaka četvrta ili peta žena doživljava nasilje kojem je najvećim dijelom uzrok loša socioekonomska situacija. Prema riječima direktorice Udruge Forma F, Mirjane Penava, u našem društvu još uvijek postoji tradicionalno shvaćanje kako se muškarci smatraju glavama obitelji koji trebaju skrbiti za obitelj. U prilikama kada to nisu u stanju, neke osobe postaju razdražljive i lako padaju u afekt te su prvi na meti razdražljivog ponašanja žena i nerijetko djeca. U takvim prilikama se poseže za alkoholom i igrama na sreću, što dodatno pridonosi porastu nasilja.
Nasiljem u obitelji se nedovoljno bave i dužnosnici na vlasti, o čemu svjedoči činjenica kako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji još uvijek nije donesen Zakon o zaštiti obitelji s djecom, koji bi regulirao brojna pitanja u položaju obitelji.

Nasilje treba prijaviti

Jedno od pitanja koje se postavlja - je li u uznemirujućoj statistici oko obiteljskog zlostavljanja u HNŽ u pitanju porast samog nasilja u obitelji ili mogućnost da se više žena usudilo prijaviti slučajeve zlostavljanja.
MUP HNŽ-a je u nekoliko navrata kampanjama o kaznenom djelu "Nasilje u obitelji" pokušavao podići razinu svijesti građana o ovom problemu, ali i poručiti žrtvama nasilja da prijave zlostavljanje. Iskustva djelatnika MUP-a koji su sudjelovali u uličnim akcijama u sklopu kampanje svjedoče o činjenici kako se problemu pristupa sa stidom. Brojne žene su djelatnicima prilazile oprezno, zvale ih u stranu i tek se onda informirale o svojim pravima i mogućnostima reakcije.
Žene ne smiju trpjeti nepravdu i nasilje te udruge koje se bave pravima žena pozivaju sve žrtve nasilja u obitelji da prijave svaki slučaj zlostavljanja, kako bi se negativnom trendu pokušalo stati u kraj.