Grude: Izrađivao lažne carinske deklaracije i prekucavao brojeve šasija automobila

...skupini koja je krala automobile te krivotvorenja isprava.
Presudu je nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivnje koji su Ćorluka i njegova odvjetnica sklopili s tužiteljem Olegom Čavkom, izrekla predsjedateljica Vijeća Tatjana Kosović.

Rješenjem Suda od Ćorluke se oduzima korist pribavljena izvršenjem kaznenog djela u iznosu od 3400 eura. Ćorluka se inače, sporazumom obvezao na svjedočenje u postupku protiv ostalih optuženih. Ćorluka je proglašen krivim jer je bio pripadnik organizirane skupine, za čije je organizatore u svojoj radnji u Grudama prekucavao brojeve šasija i izrađivao krivotvorene carinske deklaracije. U presudi je navedeno da je Ćorluka na najmanje 16 vozila prekucao brojeve šasija, a za 11 vozila izradio krivotvorene carinske deklaracije.

Organizatori skupine Šemsudin Hodžić zvani Švabo i Enis Mandal zvani Pajser su mu, kako je Tužiteljstvo ranije navelo, po vozilu plaćali 200 eura. Na jednom od ranijih ročišta kada je razmatran Ćorlukin sporazum o priznanju krivnje, tužitelj Čavka je naveo da kada je organizirana skupina razbijena, optuženi je bio nedostupan tijelima gonjenja, ali se kasnije sam predao u službene prostorije FUP-a, a kasnije je u cijelosti objasnio svoj način rada te opisao kako je izrađivao lažne carinske deklaracije i prekucavao brojeve šasija. Ćorluka je ispričao da su ga kontaktirali Hodžić i Mandal, slali mu vozila kako bi u svojoj radnji u Grudama prekucao šasije i izrađivao krivotvorene carinske deklaracije. Također, Hodžić i Mandal su mu slali i brojeve koje je trebao prekucati. Inače, Ćorlukino svjedočenje Tužiteljstvo je ocijenilo istinski dragocjenim.

U Ćorlukinoj radnji je pronađen veći broj registracijskih oznaka BiH, Hrvatske i Njemačke, za koje je Tužiteljstvo predložilo da se oduzmu. Inače, skupina za čiju pripadnost se tereti i sam Ćorluka je uhićena i razbijena u velikoj policijskoj akciji kodnog naziva "Kamen" koja je izvedena sredinom siječnja prošle godine na teritoriju cijele BiH. Osim Ćorluke, iz ove skupine su do sada osuđeni Goran Pećaranin iz Beograda, Dragan Ikić iz Bijeljine, Edin Kazagić iz Sarajeva i Josip Rašo iz Kiseljaka.

dnevni list