Drama u Ljubuškom: Diler devizama uspio umaći naoružanim razbojnicima

...Ranka Hrstića (52), inače čovjeka koji mijenja devize, i iz pištolja mu dva puta pucao tik iza leđa te pri tome propucao staklo prednjih i stražnjih lijevih vrata njegova parkirana mercedesa karavana.

Ima tragova

Napadnuti je potom skočio s upravljačkog sjedišta i vratima, koje je prethodno jedva stigao zaključati, odgurnuo pucača koji je pao na asfalt, da bi pištolj sam opalio i pogodio pročelje poslovnog prostora, gdje je Hrstić prije toga pio kavu. Žrtva je uspjela umaći u susjednu zgradu, pa se i razbojnik, ostavši bez ‘alata' i plijena, dao u bijeg. Sudeći po tragovima, ispostavilo se da su Hrstića vani vrebala trojica maskiranih razbojnika u golfu 2 sive boje, koji su se, prema spominjanju svjedoka iz okolnih objekata, među kojima je i Elektra, dva puta zaustavljali prije planiranog čina usred dana.Kružili su poput strvinara. Najposlije je prišao jedan od njih i pucao, vjerojatno kako bi prestrašio i opljačkao. Međutim, motivi su i dalje nejasni jer Hrstić kaže da mu maskirani muškarac ništa nije rekao. Počinitelja su vidjeli i gosti kafića. Policija se dala u veliku potragu, ali pljačkaši kao da su ‘propali u zemlju'. Neki su pretpostavljali da su odmah prešli granicu, ali to i nije baš realno. Ipak, postoji njihov detaljan opis, kao i druge spoznaje, pa je za očekivati da će ovaj slučaj biti uskoro okončan. Zanimljivo je da ovo Ranku Hrstiću nije prvi prepad. Kako smo pisali, njega su još početkom 2008. godine orobili i oteli mu 170.000 maraka.

Naknadno osuđeni

Počinitelji su naknadno osuđeni u Županijskom sudu u ŠB na ukupno pet godina i osam mjeseci zatvora.Podsjetimo, Žarko Tolušić (22) dobio je dvije godine i šest mjeseci zatvora, dok je Marko Bilić (20) osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora. Treći osumnjičeni, Dragan Gavran (22), pobjegao je u Hrvatsku i za njim je raspisana tjeralica. Podsjetimo, ova trojica Ljubušaka su 28. siječnja te godine oko 20 sati opljačkali Hrstića, znajući da kod sebe ima veću svotu novca. U napadu su koristili dvije automatske puške i sprej suzavac kojim je Hrstić onesposobljen, a nakon čega mu je sa stražnjeg sjedala mercedesa otuđena torba sa 170.000 KM. U početku se službeno spominjalo 250.000 KM u raznim valutama, ali je oštećeni sam umanjivao svotu plijena. Taj napad se dogodio ispred obiteljske kuće Ranka Bilića (51) u ljubuškim Lisicama, oca osuđenog Marka. Poprskali su ga sprejom i zaskočili iz ‘sačekuše' dok je napuštao ortakovo dvorište, sigurno znajući kako će on kod sebe imati veću količinu novca. Naime, Hrstić se bavi preprodajom novca na području Međugorja, a Bilić je kao njegov ‘radnik' isti posao obavljao u Ljubuškom, pa je Hrstić svaki dan dolazio preuzeti ‘utržak'. I ovaj se slučaj odigrao munjevitom brzinom, a počinitelji su piješice pobjegli s torbom punom novca. Ubrzo su uhićeni s većom svotom nego što je prikazivano (!?)

Izvor: vecernji.ba