Devet zadnjih minuta života djevojke koju je ubio policajac u Mostaru

policija MUP HNŽ
Hercegovina.info
...od progonitelja u policijskoj odori Enesa Muslića, inspektora FMUP-a FBiH, na dužnosti, piše večernji list. Sustigao ju je ispred mostarskog hotela Ero, 24 minute iza subotnje ponoći, i uhvatio za ruke. Pred očima dvojice zaštitara i radnika hotela, koji su vjerojatno pomislili da je u pitanju neko uhićenje, a čemu je pristajao i njen vapaj, policajac je iza pasa izvukao službeni pištolj i bez riječi joj ispalio tri hica u grudi. Napravila je još jedan korak unazad i pala na nogostup, a za njom i naoružani čovjek u crnoj odori. Zaštitar je pozvao ophodnju, koja se, kao po nekom filmskom scenariju, za tren stvorila pokraj dvoje nepomičnih ljudi. Nakon tri praska, na kobnom poprištu je vladala grobna tišina. Odjednom, pucač diže ruku i ponovno povlači okidač, valjda kako bi ‘ovjerio' svoju žrtvu ravno u srce. Konačno, iz ruku mu otimaju pištolj i bacaju ga u stranu. I dalje vjerujući da je inspektor Enes ranjen, pozivaju liječnike, pa je na nogostupu raširenih ruku jedino ostala ležati mrtva djevojka.

- Njemu nije ništa! Sve smo snimili, nema ni ogrebotine - dojavili su do jutra liječnici pa je ubojica bačen u tamnicu, gdje već četvrti dan gladuje.

- Sve me boli, glava, sve živo, umrijet ću! - samo je sklupčan u kutu ćelije ponavljao inspektor Enes, braneći se šutnjom. Tako je još zagonetno što je toga bivšeg Vikićevog specijalca sklonog glazbi, kojega je u Sarajevu čekala supruga i dijete, nagnalo na ovakav zločin. Čitava drama trajala je točno devet minuta. On je kao šef čuvarima u obližnjoj zgradi Vlade FBiH, prethodno telefonom naredio da se ‘uozbilje' pa prijateljski savjetovao da bi im za noći mogla doći unutarnja kontrola. Potom nitko nije vidio kada je sjeo u "passat" zajedno s Amilom, studenticom menadžmenta i konobaricom kafića San u prizemlju zgrade Vlade, koja je baš napravila ‘fajront'. Prema rekonstrukciji događaja, ubrzo je naglo parkirala kola u Šantićevoj ulici, ispod Ere, i istrčala vani. Kažu da je pritisnula gumb za zaključavanje, ali je njen suputnik neometano otvorio vrata iznutra. Potrčao je za njom uskim prolazom između pošte i hotela, gdje je nesretna djevojka potražila spas na svjetlu ulaza, ali uzalud. Dan kasnije je pokopana pokraj pokojnog oca, koji ju je volio više od sebe. Njegova dobra ljubimica je mučki likvidirana zbog neuzvraćene ljubavi.

- Više od 90 posto onoga što se piše nije istina - negodovali su jučer ispred suda Enesovi poznanici. Međutim, u ovoj fazi istrage nisu htjeli govoriti o svojoj verziji ove tragedije. O točnim motivima nam nisu znali više reći ni inspektori MUP-a Edina Čolić i Anis Rahimić. "Osumnjičeni se brani šutnjom. Tek trebamo saslušati svjedoke", kažu nam inspektori.

- Ne mogu govoriti - rekao je Enes jučer sucu Hami Kebi, koji mu je odredio 30-dnevni pritvor. Budući da odbija bilo kakvu hranu i piće, zbog Enesa je u više navrata intervenirala Hitna pomoć i davala mu lijekove, koji mu trenutačno jedino pomažu preživjeti. Ni sa snom nije ništa bolje. U teškom je psihičkom stanju. Ne bi ga prepoznali sa slika.