Detalji pljačke u Grudama: Gruđanin i Mostarac kao maskirani razbojnici upali u zlatarnicu 'Ines'

Od šestorice uhićenih, samo je jedan dao "petama vjetra". No, i njegov je identitet poznat pa je samo pitanje vremena kada će se i on naći iza pritvorskih rešetaka.

- Oko 9:05 sati, maskirani pljačkaš s pištoljem u ruci ušao u zlatarnicu, a drugi ga je pratio u stopu, i to, navodno, dok je vlasnika Miodrag Šimić pio jutarnju kavu u kafiću preko puta. Opet prema toj verziji, nije se dao zastrašiti pa je posegnuo za nekakvom palicom i ubrzo se našao "oči u oči" s razbojnicima koji su se već bili domogli crne vreće s nakitom. U pomoć mu je priskočio i poznanik iz susjedne radnje pa je jedan od razbojnika, nakon udara palice, osujećen svega 50 metara od mete napada. Ubrzo se preko radija Grude, koji se nalazi do opljačkane zlatarnice, mogao čuti apel građanima - prepričavali su Gruđani. Naime, jedan razbojnik se bio zaključao u toaletu obližnje foto radnje, a drugi je bio pobjegao u šumu. Međutim, tu uličnu priču nisu htjeli potvrditi u policiji.

- Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji policije, kao i pravodobnoj informaciji dobivenoj od građana, slobode su lišena dvojica neposrednih izvršitelja, kao i još četvorica koja se dovode u vezu s ovim kaznenim djelom. Kod jednog od izvršitelja pronađen je pištolj call 7,65 mm, kao i velika količina ukradenoga zlata. U tijeku je kriminalistička obrada, a provode se i drugi izvidi. O rezultatima ćemo izvijestiti javnost. Ovom prilikom zahvaljujemo savjesnim građanima čija nam je pravodobna informacija bila od neizmjerne koristi- naveli su šturo iz MUP-a ZHŽ. Kako neslužbeno doznaje vecernji list  osumnjičeni počinitelji su Denis Marić (25) zvani Deni iz Gruda i Mithad Mušić (22) iz Drežnice kod Mostara, koji su od ranije poznati policiji.

Inače, osim nedavne pljačke banke u Mostaru, ovog ljeta je zabilježeno nekoliko istovjetnih razbojstava, a jedan od njih je imao i tragične posljedice. Još se ne zna tko je ubio Mikija Dedaja (51) iz Međugorja, oca šestero djece, koji je teško ranjen dok je pokušavao osujetiti pljačku nećakove zlatarnice Toni. Ta pljačka se dogodila 14. lipnja, kada su trojica razbojnika u dresovima hrvatske nogometne reprezentacije zgrabili ‘šaku' zlata i pobjegli. Policija je predhodno, čak šest sati ranije, imala dojavu da bi se mogla dogoditi pljačka u jednu od međugorskih zlatarnica, ali uzalud. Samo tjedan ranije izvedena je još jedna istovjetna pljačka u mostarskom Konzumu.