Crkva sv. Mitre u Ravnom proglašena nacionalnim spomenikom BiH

stara crkva u ravnom
... su na ovotjednoj sjednici odluku o proglašenju povijesnoga područja - Crkva sv. Mitre sa starim grobovima u Ravnom nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju kulturnoga pejzaža - memorijalni kompleks Muzej "25. maj" u Drvaru nacionalnim spomenikom BiH, a izmjene se odnose na uvrštenje mjesta i ostataka Spomenika žrtvama fašizma.

Pored toga, članovi Povjerenstva donijeli su i odluke kojima se utvrđuje da tri dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom BiH, i to Turbe Sefer-paše Alikadića s mezarjem u selu Kamenica u općini Ilijaš, Lokalitet Vile Božić u Banjoj Luci i Javna česma Careve vode na Palama.

Na sjednici su razmotreni i prijedlozi za pokretanje postupka izmjena i dopuna odluka za četiri dobra i zaključeno je da se prema Poslovniku o radu Povjerenstva pokrene postupak izmjena i dopuna odluke za sva četiri dobra. Radi se o kulturnom pejzažu - Spomen park žrtava fašističkoga terora Garavice u Bihaću, graditeljskoj cjelini - Memorijalni kompleks Šušnjar u Sanskom Mostu, mjestu i ostatku graditeljske cjeline - Sinan-begove džamije (džamije Sinan-bega Boljanića) u Čajniču te povijesnoj građevini - Vila Emericha Pascola u Banjoj Luci.

Uz članove Povjerenstva, sjednici su nazočili i zamjenik veleposlanika Republike Turske u BiH, predstavnica veleposlanstva Francuske i predstavnica Ureda visokoga predstavnika u BiH, priopćeno je iz Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika./Fena/HMS/