Ćosić ostaje premijer, Kraljeviću financije, drugom Borasu MUP

vlada ŽZH, Vesna Ćorluka, Zdenko Čosić, Zdenko Čosić, Jerko Ivanković Lijanović, ŽZH, vlada ŽZH, Zdenko Čosić, vlada ŽZH, imena, Zdenko Čosić, ZHŽ, Zdenko Čosić
...ministra financija u novoj Vladi Zapadnohercegovačke županije, saznaje Dnevni list.

On bi na toj poziciji trebao naslijediti aktualnog ministra Radoslava Luburića, koji će ubuduće obnašati dužnost zastupnika u Parlamentu FBiH.

"Drugi" Boras

Kako saznajemo do promjene će doći i na čelu Ministarstva unutarnjih poslova za čije će kormilo navodno "sjesti" - Zdravko Boras! No, nije u pitanju aktualni ministar MUP-a koji se također zove Zdravko Boras, već je u pitanju Zdravko Boras iz sela Otok pored Ljubuškog, koji je inače umirovljeni policajac angažiran u Upravnom vijeću ZZO-a ZHŽ-a.

Njegovo ime u kontekstu novog ministra MUP-a ZHŽ-a spominjalo se još prije početka predizborne kampanje, a navodno je imao široku potporu dvaju najjačih općinskih odbora HDZ-a BiH, širokobriješkog i ljubuškog, između kojih inače postoje određene trzavice. Razlog tih razmirica je lokalnom pučanstvu poznat - širokobriješka podružnica HDZ-a konstantno drži primat u utjecaju na ostvarivanje ključnih procesa u županiji. Odnosno, Široki Brijeg standardno dobije mjesto županijskog premijera, a Ljubušacima "zauzvrat" ustupi dva jaka ministarstva (uobičajeno financije i MUP).

Financijski problemi

Tako će izgleda biti i ovaj put, jer, kako saznajemo, na poziciji županijskog premijera u iduće četiri godine "sjedit" će aktualni premijer Zdenko Ćosić kojeg, kao i ostale ministre u Vladi ne čeka nimalo lagan posao. Dovoljno je reći da dug županije premašuje polovicu ukupnog proračuna, koji u tekućoj godini iznosi nešto više od 70 milijuna maraka.

Kada su u pitanju, odnosi širokobriješkog i ljubuškog HDZ-a, treba napomenuti da su Ljubušaci ponovno dobili predsjednika Skupštine - već je poznato daje riječ o Anti Mišetiću. Kako saznajemo vrlo brzo će biti sazvana nova sjednica Skupštine na kojoj će se izabrati izaslanici za Dom naroda federalnog Parlamenta. Još nije poznato kada će se otvoriti pitanje o novom sastavu Vlade. Podsjetimo, HDZ BiH ima 14 od ukupno 23 skupštinska zastupnika što im je dovoljno da sve političke procese u županiji drže pod svojim nadzorom.