Župljani Čitluka proslavili blagdan Krista Kralja, nebeskog zaštitnika svoje župe

Za tu veliku svetkovinu čije je puno ime "Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja", župljani Čitluka duhovno će se pripraviti trodnevnicom u čast svog patrona Krista Kralja, nepogrešivog i najuzornijeg vladara, koji je došao u ljubavi služiti ljudima i voditi ih kroz život prema sreći i dobrobiti cijeloga svijeta.

Današnju svečanu svetu misu u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku predslavio je dr. fra Ivan Dugamdžić, župni vikar u Čitluku, a u koncelebraciji su sudjelovali: čitlučki župnik fra Miro Šego, međugorski svećenik fra Tomislav Pervan i svećenik sa Humca fra Hadrijan Sivrić.

Današnjoj svetoj misi nazočilo je mnoštvo župljana i vjerničkog puka iz cijelog Brotnja, a svojim nastupom u pjevanim dijelovima mise čitlučku svečanost uveličao je veliki župni zbor pod ravnanjem sestre Slavice Kožul.

„Budućnost svijeta je s Isusom Kristom, a ne bez njega“   

Govoreći u nadahnutoj propovijedi o Kristu Kralju kao najuzoritijem vladaru, fra Ivan Dugandžić, uz ostalo, je kazao:

- Svetkovina Krista Kralja jedna je od najmlađih u Crkvi. Zato je zanimljivo pitanje: što je Crkva željela postići kad je brojnim Kristovim svetkovinama dodala i ovu ? Nije to bilo iz nekoga žala što su u to vrijeme brojni kraljevi diljem svijeta silazili s trona prepuštajući upravu modernijim i suvremenijim oblicima vlasti. Nije to bio ni pokušaj da se sačuva uspomena na okrunjene glave, njihove svijetle krune i žezla, raskošne dvorce i palače, jer Krist niti je bio takav kralj, niti ga je Crkva takvim ikada zamišljala. Bio je to odgovor Crkve na stanje duha u svijetu, koji se sve više udaljavao od Boga i tonuo u bezboštvo - rekao je fra Ivan i nastavio :

- Svetkovinom Krista Kralja Crkva je željela skrenuti pozornost na onoga  koji je svoj životni credo sažeo u rečenicu: „Nisam došao da mi služe, već da ja služim drugima i svoj život dadem za mnoge“ (Mk 10,45). Željela je upozoriti da budućnost svijeta nije bez njega već s njime. Da svijet može oplemeniti i učiniti boljim samo njegovo učenje o ljubavi, milosrđu i praštanju, umjesto mržnje, okrutnosti i osvete što ih prakticira čovjek bez Boga – kazao je fra Ivan.


- Uvodeći svetkovinu Krista Kralja Crkva svojim vjernicima želi reći da je u svim mijenama i prolaznostima ovoga svijeta Isus Krist jedini neprolazan i da svi idemo njemu u susret kao svome kralju i svome sucu. Isus je tako jedinstven kralj koji sa svim zemaljskim kraljevima ima zajedničko samo ime. Čitavim svojim životom bio je zapravo negacija svega što o kraljevima znademo. Rođen je daleko od kraljevskoga dvora i njegove raskoši, živio je među običnim pukom, bez ikakve veze s ovozemaljskim kraljevima, a ipak je umro pod optužbom da je htio biti kralj -  rekao je fra Ivan i nastavio :

„Nisu ga prihvatili jer je govorio u Božje ime

- Zašto je Isus morao onako završiti kao što je završio – na križu ? Njega nisu prihvatili ne zato što se želio nametnuti, već zato što je govorio u Božje ime i tražio da čovjek u životu dadne Bogu mjesto koje mu pripada. A ako čovjek prihvati Boga, onda mora puno toga mijenjati u svome životu, a to nije lako… Uskrsli i proslavljeni Isus Krist, koji će na kraju vremena doći kao sudac, nije prestao biti razapeti i poniženi kralj s trnovom krunom. Naprotiv, on se poistovjećuje sa svima koji su poniženi i koji trpe. On ostaje prisutan u svakom bijedniku i patniku ovoga svijeta. Na to smjera njegova riječ: „Što god ste učinili jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili.“ Ozbiljno shvaćena i u djelo provedena ta riječ svima nam je najsigurnija ulaznica u nebo - naglasio je fra Ivan Dugandžić.

Pravom kršćaninu jedini je kriterij volja Božja

Govoreći o današnjem stanju u svijetu, fra Ivan je kazao :

- Danas, kad mnogi koji sebe smatraju kršćanima, svoje moralno ponašanje podešavaju prema onome što čine i što se u djelu medija prikazuje kao moderno i suvremeno, pravi kršćanin se uvijek pita što je volja Božja. I to je za njega jedini pravi kriterij. Ako danas nepromišljenim ili, još gore, svjesnim dizanjem ruke u različitim skupštinama kršćani sudjeluju u donošenju moralno nakaradnih zakona koji ne štite život od njegova začeća do prirodne smrti, ako ne štite brak kao od Boga ustanovljenu zajednicu muškarca i žene kao i svetost obitelji, nijedan pravi kršćanin se ne bi smio oslanjati na takve zakone i u njima tražiti rješenja za svoj život. Božje isključivo pravo na život nikad ne smije biti žrtvovano na oltar bilo kakva kompromisa – istaknuo je, uz ostalo, u jučerašnjoj propovijedi fra Ivan Dugandžić.

Na kraju današnje svetkovine čitlučki župnik fra Miro Šego zahvalio se fra Ivanu na nadahnutoj propovijedi te svojim župljanima još jednom čestitao svetkovinu njihova nebeskog zaštitnika. Posebno se zahvalio i fra Tomislavu Pervanu koji je svojoj rodnoj župi darovao prekrasni kalež u prigodi 40. obljetnice svog svećeništva. Inače za današnji blagdan župna crkva Krista Kralja dobila je novo Svetohranište i potpuno novo osvjetljenje.

Kažimo i to da su se nakon svete mise ispred župne crkve dugo pjevale ganga i bećarac, a potom je proslava  blagdana Krista Kralja nastavljena u obiteljskim domovima svih župljana Čitluka koji su, po uz obilatu trpezu, ugostili svoju brojnu rodbinu i prijatelje.

 Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info