Završeni ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Brotnju

matica hrvatska, Čitluk
...u srijedu je u prekrasnom ozračju čitlučkog hotela Brotnjo završena ovogodišnja kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Brotnju.

Treba reći da Dani Matice hrvatske u Brotnju svake godine počinju na blagdan Uzvišenja svetog križa i traju do 3. studenog, a temeljni cilj im je njegovanje, čuvanje i širenje svekolike kulturno-povijesne baštine hercegovačkog puka, a posebno izvornosti i bogatstva dugogodišnje broćanske tradicije i običaja u slavu Križa, grožđa, mošta i mladog vina.

Predstavljena knjiga Tanje Vučić „Identitet i imidž Brotnja“

Završne čitlučke svečanosti počele su predstavljanjem knjige mr. sc. Tanje Vučić „Identitet i imidž Brotnja“, koja je tiskana u  nakladi Matice hrvatske Čitluk. U svojoj knjizi autorica piše o Brotnju i Brotnjacima, o tome kako ih drugi doživljavaju i kroz znanstveno promišljanje nudi mogućnosti kako Brotnjo učiniti još atraktivnijim, zanimljivijim i privlačnijim krajem. O toj vrijednoj knjizi mlade čitlučke novinarke govorili su: prof. Andrija Stojić, doc. dr. sc. Mirna Brkić, prof. Zdravko Nikić i sama autorica.

Ističući da ta knjiga predstavlja 109. naslov tiskan u nakladi čitlučkog Ogranka MH, predsjednik Ogranka Andrija Stojić, uz ostalo je kazao:

- Autorica je u ovoj knjizi pokušala kazati nešto o nama samima i o drugima što misle o nama. A mi, kao Ogranak Matice hrvatske, pokušali smo utkati jedan kamenčiću cjelokupni mozaik kulture Hrvata u BiH.

- Autorica u ovoj knjizi analizira što Brotnjo kao regija znači, kakav je njegov identitet i imidž te koliko su njegovi potencijali zapravo iskorišteni. Svrha knjige je kritički i objektivno prikazati sliku i imidž Brotnja, ukazati na detektirane nedostatke koji su prisutni u kreiranju identiteta i imidža te izraditi strategiju koja će smanjiti postojeće nedostatke i učiniti od Brotnja najpoželjniju turističku destinaciju i mjesto za kvalitetan život – istaknula je recenzentica knjige doc. dr. sc. Mirna Brkić.

- Knjiga koju večeras imamo pred sobom nije samo ukoričeno autoričino zapažanje o svome rodnom kraju nego puno više od toga: ovo je djelo koje može stajati uz bok do sada objavljenim knjigama o Brotnju, najprije „Historiji Brotnja“ od Marka Vege i nedavnoj monografiji „Brotnjo“. S pravom se može reći kako je Tanjina knjiga svojevrsna osobna iskaznica Čitluka, ali i cijeloga Brotnja -  kazao je lektor i urednik knjige prof. Zdravko Nikić.

Kažimo i to da su svojim nastupom u glazbenom dijelu programa taj kulturni događaj uveličali: ženska klapa „Brotnjo“ te vrsne čitlučke glazbenice Maja Ćorić, Tina Korać i Gabrijela Vučić.

Blagoslov i kušanje mladoga vina

Čitlučke svečanosti nastavljene su u kongresnoj dvorani Hotela Brotnjo tradicionalnim blagoslovom i prigodnim kušanjem mladoga vina te simboličnim zatvaranjem bačve što je privuklo golemu pozornost nazočnih i predstavnika brojnih medija. Na toj završnoj svečanosti okupilo više od 1.000 Brotnja i njihovih gostiju i uzvanika iz cijele Hercegovine i susjedne Dalmacije.

Budući da je kušanje mladog vina za Dušni dan višestoljetni običaj u Brotnju, tu doista veličanstvenu i po mnogo čemu jedinstvenu kulturnu manifestaciju svake godine uspješno organizira Matica hrvatska Čitluk uz potporu Općinskih poglavarstava i brojnih sponzora.

Umjerenost u piću

Nakon što je Andrija Stojić, predsjednik čitlučkog Ogranka MH pozdravio nazočne i upoznao ih s tom dugogodišnjom tradicijom Brotnjaka, čitlučki svećenik i dopredsjednik Matice hrvatske Čitluk fra Kornelije Kordić zazvao je božji blagoslov na mlado vino, vinogradare i vinare i sve sudionike te manifestacije. Ističući biblijske riječi da „vino rasvjetljuje srce čovječje“ fra Kornelije je kazao da to svakako podrazumijeva umjerenost u piću.

Čast da prvi kuša mlado vino te da simbolično zatvori bačvu, pripala je iskusnom 81. godišnjem vinogradaru i vinaru  Anti Radišiću, članu HKUD Brotnjo. Njemu su se u kušanju mladog vina potom pridružili čitlučki načelnik Ivo Jerkić konzul RH u Mostaru velimir Pleša te ostali gosti i uzvanici.

Načelnik Jerkić čestitao je čitlučkom Ogranku MH na dobroj organizaciji i svemu što je učinjeno da blagoslov i kušanje mladog vina u Brotnju - srcu vinogradarstva i vinarstva - postane tradicionalna, nezaobilazna i prepoznatljiva priredba u Bosni i Hercegovini i šire.

Evo što nam je o značenju te petnaestogodišnje čitlučke tradicije kazao gospodin Velimir Pleša, konzul RH u Mostaru :

- Petnaest godina nije puno, ali je za ovakvu tradiciju jako značajno i nadam se da će se za 150 godina, kad nas više neće biti, itekako netko prisjetiti tih početaka. Osobno mi je zadovoljstvo što sam već treći put tu, a sve dok ću moći ovdje ću dolaziti. Meni je ovo jedan lijepi običaj, koji je potpuno drugačiji nego gore na sjeveru kod nas. Veselim se što ovi ljudi ovdje pokazuju svoju privrženost i vjeri i Bogu, ali i onome što im je Bog dao, a to je vino. Jer vino su, kao što reče predsjednik Matice Stojić, još stari Grci prepoznali kao nešto kroz što se može prikazivati kultura svog naroda. Inače broćanska su vina prekrasna – rekao je konzul Pleša.

Kažimo i to da su svi sudionici čitlučke fešte imali prigodu do kasno u noć besplatno i u neograničenim količinama kušati mlado vino i uživati u neodoljivu okusu i mirisu brojnih broćanskih i hercegovačkih specijaliteta.


Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info