FOTO  Zajedničkim djelovanjem promijenimo ružne statistike karcinoma dojke

rak dojke, podizanje svijesti

Projekt „Nisi sama – učini prvi korak“ kojeg organizira radiopostaja MIR Međugorje danas je nastavljen u prostorijama SS fra Slavko Barbarić, u Čitluku. Podsjećamo, riječ je o projektu koji za cilj ima podizanje svijest javnosti o raku dojke. Dr.Inga Marijanović čitlučkim maturanticama održala je predavanje o temi „Karcinom dojke, prevencija i važnost samopregleda“.

Ideja je potaknuti mlade djevojke da već od tinejdžerske dobi vrše samopreglede, da razgovaraju o ovom problemu sa svojim majkama i bakama i da preduhitre bilo kakvu naznaku ove zloćudne bolesti. Dr. Marijanović istaknula je kako je ovaj zloćudni karcinom izlječiv u čak više od 95% slučajeva ukoliko se na vrijeme reagira.

Organizatori ističu kako su tijekom izrade projekta razmišljali da su maturantice premlade da ih se upoznaje s lošim statistikama i alarmantnim podacima međutim, Dijana Vranić s radiopostaje MIR Međugorje ističe: „Iznenadila nas je aktivnost djevojaka koje su tijekom predavanja postavljala brojna pitanja što ipak pokazuju kako su maturantice itekako odgovorne kad je u pitanje zanimanje za vlastito zdravlje i za zdravlje svojih ukućana. Danas smo održali predavanje ispred 80 učenica koje će znanje i informacije dalje širiti svojim ukućanima, rodbini i bližnjima i zapravo na taj način ćemo zajedno promijeniti ružne statistike što je i cilj ovog našeg projekta.“

Uz niz aktivnosti koje radiopostaja MIR Međugorje realizira tijekom mjeseca listopada ističemo i darivanje besplatnih mamografskih pregleda, kroz nagradu igru svakog radnog dana u 12:35. Prijatelj cijelog projekta Nisi sama učini prvi korak je Poliklinika Vitalis Mostar.

Sljedeće predavanje, dr.Inga Marijanović održat će u SS Čapljina, 25.listopada, u 10 sati.