Veličanstvena Tijelovska procesija i ove godine prošla ulicama Čitluka

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u vjerničkom puku poznatoj kao Tijelovo, katolički vjernici diljem svijeta sudjeluju u molitvama...

...i procesijama kroz svoja mjesta prenoseći Presveti Oltarski Sakrament te na taj način izražavaju ljubav prema Kristu koji im se darovao u svetoj euharistiji.

Tako su i župljani Čitluka sa svojim svećenicima i časnim sestrama na Tijelovo ulicama svoga grada organizirati veličanstvenu Tijelovsku procesiju, kojom su posvjedočili svoju vjeru i iskazali svoju ljubav, zahvalnost i poštovanje prema Isusu Kristu koji je ustanovio euharistiju na Posljednjoj večeri Velikog četvrtka.

Naime, nakon večernje svete mise župljani Čitluka i ostali vjernici veličanstvenoj Tijelovskoj procesiji moleći i pjevajući krenuli su ispred župne crkve Krista Kralja glavnom gradskom Ulicom - Ulicom kralja Tomislava do Broćanskog trga zatim je krenula Ulicom kralja Tvrtka do Broćanske ulice, a potom do župne crkve gdje je obavljen završni blagoslov vjernika s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Predvođeni ministrantima, djecom koja su ulice posipala laticama cvijeća te čitlučkim svećenikom fra Dankom Perutinom i župnikom fra Mirom Šegom koji je u uzdignutim rikama nosio Presveti Oltarski sakrament, u procesiji su sudjelovali čitlučki prvopričesnici i krizmanici, članovi župnih zborova, čitlučki Framaši, te nekoliko tisuća vjerničkog puka združenog u pjesmi i molitvama.

Dok je vjernička kolona prolazila ulicama Čitluka, uz rubne dijelove ulica, na balkonima obiteljskih kuća i stanova te u rukama mladih gorjelo je mnogo upaljenih svijeća, a Čitlukom su odzvanjale glasne molitve i duhovne pjesma čiji su se zvuci sjedinjavali u jedinstvene i neponovljiv prizore čija se ljepota u tihom Tijelovskom predvečerju doimala veličanstveno i gotovo nestvarno.

Nakon što su se vjernici zaustavljali na tri postaje na kojima su kao i cijelim putom zajedno moliti Krista da blagoslovi njih, njihovo mjesto i cijelu čitlučku župu, sudionici Tijelovske procesije stigli su do čitlučke župne crkve Krista Kralja gdje su nastavili moliti i na kraju primili blagoslov Presvetim Oltarskim sakramentom.

Tom veličanstvenom procesijom župljani Čitluka na najljepši su način izrazili svoju vjernost i ljubav prema Isusu Kristu darovanom u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

Brotnjo.info

Tagovi: Čitluk tijelovo
06.06.2015 u 07:53
loading...