Uskrs s Maticom u Brotnju: Predstavljene dvije vrlo vrijedne knjige i otvorena izložba slika

Uskrs, matica, Brotnjo
...upriličeno predstavljanje dviju vrijednik knjiga, „Ričnika zapadnoercegovačkog govora" autora Ante Kraljevića iz Širokog Brijega koji živi u Zagrebu, i romana Ljubušanke Elizabete Medić „Anđeo nad mojom zemljom" te ujedno otvorena izložba slika Nikice Sabljića iz Ljubuškog.

O tom značajnom kulturnom događaju posjetiteljima su govorili : prof. dr. sc. Antun Lučić, prof. Mate Grbavac, akademski slikar Franjo Primorac i sami autori.

Govoreći o značenju i vrijednosti Kraljevićeva „Ričnika zapadnoercegovačkog govora", dr. sc. Antun Lučić, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, koji je napisao pogovor za knjigu, uz ostalo je istaknuo:

- Najveći značaj i vrijednost „Ričnika..." zasigurno je u tom što je u njemu zbrojeno, nađeno, otkriveno gotovo arheološki, speleološki, ako ćemo iz prizemlja i nadzemlja, sve ono što je titranje samoga govora, govora pređa, pradjedova, onih koji su znali čuvati, u duši prinositi bilo molitvom bilo kraćim usmenim formama. „Ričniki..." je pod nekom sretnom 'zvizdom' sebe ukoričio zahvaljujući i ruci samoga priređivača. Pretpostavljam, dakle, da će ovakvo 'dilo' dati poticaje i šire, ali i izbliza, da se o narječjima, o dijalektu, ne samo ovoga kraja nego u ukupnoj slici hrvatskog jezika, može življe, ritmičnije, slikovitije razmišljati, ali i primjenjivati u književnome svijetu. Očevici smo upravo toga da uporaba ikavizama, nekih leksičkih ili drugih izmjenjivosti koje takvi izrazi nude, jednostavno upotpunjuje dubinu, daje osobit značaj onom prohodnome duhu jezika i misli, što možda nije moguće u običajnome, sve užem jeziku kojeg tehnološki svijet zabrinjavajuće utiskuje ili mu neda da se razmaše onim krilima kakva je široko, gotovo jarbolski, nosila ikavica u našem dojučerašnjem dobu - istaknuo je prof. dr. sc. Antun Lučić, nakon kojeg je o svom djelu opširno govorio i sam autor Ante Kraljević.

Predstavljajući prvi roman Elizabete Medić „Anđeo nad mojom zemljom", čiji je nakladnik MH Čitluk, prof. Mate Grbavac je kazao:

- Ovo je roman koji govori o tom kakva je sudbina žena bila u Domovinskom i svim ratovima koji su do sada vođeni. Sudbina žena je, isto tako, bila nevjerojatno tragična, ali se malo o toj sudbini govorilo. U ovom romanu Elizabeta je uspjela ispričati jednu dirljivu priču o sudbini žene. Rat je nemilosrdan, uništava ono najtoplije i najljudskije u čovjeku, onu dobrotu po kojoj mi jesmo ljudi... Marija je djevojka koja je izgubila sjećanje, doživjela nevjerojatnu traumu. Pred njenim očima su brojne njene vršnjakinje i ubijene i silovane. Izgubila je pamćenje. I ponovno se susreće sa svojim krvnikom... Iako je to roman autoričin prvijenac, ona je naučila pričati priču. Unatoč tomu što zločin treba i mora biti kažnjen, u romanu nema mržnje. To odvaja čovjeka od zločinca - rekao je prof. Grbavac, a potom je o svom romanu govorila i autorica.

Na kraju je u prekrasnom ozračju Hotela Brotnjo otvorena i izložba slika ljubuškog slikara Nikice Sabljića. O tridesetak autorovih umjetničkih slika, uglavnom ulja na platnu, na kojima dominiraju hercegovački pejzaži, sakralni motivi i detalji mrtve prirode, nadahnuto su govorili akademski slikar Franjo Primorac iz Čitluka i akademski kipar Ante Brkić iz Čapljine koji je izložbu i otvorio. Sabljićeve slike krasit će prostorije hotela Brotnjo idućih dvadesetak dana.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

brotnjo.info