Ukoliko nemaš “vezu”, nećeš dobiti ni posao

...koji, iako godinama traže posao kako bi prehranili svoju djecu, uporno nailaze na zatvorena vrata gdje god da se pojave. 

Ante je branitelj i ratni vojni invalid koji se, kako bi prehranio obitelj, bavi poljoprivredom, dok je Blagica kućanica koja više od 20 godina na Zavodu za zapošljavanje čeka bilo kakav posao.

Upravo su godine staža na zavodu bile od presudnih uvjeta koji su se tražili na raspisanom natječaju od 27. srpnja na mjesto spremačice u Srednjoj školi fra Slavka Barbarića u Čitluku. Međutim, unatoč što je već više od dva desetljeća bez ikakvog posla, Blagica je dobila odbijenicu s obrazloženjem da ipak ne zadovoljava uvjete za posao.

Nepravedno diskriminirana

Potaknut činjenicom da mu je žena nepravedno diskriminirana, kao i dosadašnjim iskustvima prepunih laži i obmana, njezin muž Ante je odlučio izaći u javnost s ovim problemom želeći upozoriti na loše stanje u državi gdje se posao može dobiti jedino ako, kako je kazao, imaš “vezu” i gdje se unaprijed zna tko će ga dobiti.

“Na mjesto spremačice primljene su tri osobe za koje mogu pouzdano kazati da su ga dobile isključivo obiteljskom linijom. Naime, dok je jedna od njih sestra jednog poznatog lokalnog 'tajkuna', druga je sestra bivšeg načelnika općine koji je ravnatelju škole obnovio kuću, pa mu sad ovaj vraća dugove. Treća osoba je obiteljski povezana s tajnikom škole”, tvrdi Ante Bevanda, koji izravno optužuje ravnatelja Velimira Pinjuha za diskriminaciju. Kaže da se žalio i županijskom Ministarstvu prosvjete koje je naredilo poništenje natječaja zbog proceduralnih pogrešaka. U natječaju, naime, stoji da će se s svim prijavljenim kandidatima obaviti intervju te da će se na taj način obaviti odabir najboljih za posao. Međutim, kako nam tvrdi Ante, njegovu ženu nitko nije pozvao na intervju. Zbog toga je natječaj poništen, no, bez obzira na to, osobe koje su primljene na mjesto spremačice započele su raditi u školi.

“U međuvremenu je raspisan novi natječaj koji je objavljen u sarajevskim novinama San, a koji kod nas u Čitluku uopće nije u prodaji. Tako da ja nisam imao pojma da postoji taj natječaj. Ja sam čak u nekoliko navrata dolazio u školu, pitao tajnika škole je li raspisan natječaj, na što mi je on kazao da nije”, ogorčeno kaže Bevanda kojem je, kako je kazao, svega dosta.

Ravnatelj suzdržan

“Više ne znam što ću dalje. Ponekad mislim da ću poludjeti, dođe mi da sve ovo što imam rasprodam i odselim se negdje s obitelji gdje će moja djeca imati perspektivu za bolji život”, kaže ovaj razočarani branitelj koji tvrdi da mu je ravnatelj Pinjuh kazao da će, u slučaju ako bude išao i na sud, on raditi po svome i da će primiti koga on hoće. Kontaktirali smo i ravnatelja Velimira Pinjuha koji je kazao da je glavni kriterij za primanje na posao godine provedene na Zavodu za zapošljavanje. Međutim, također je potvrdio i da je jedna od primljenih sestra bivšeg načelnika koja je na zavodu 19 godina, što na kraju znači da ona ipak nije imala prednost pred Antinom ženom.

“Priznajem da je natječaj imao proceduralnih pogrešaka zbog čega smo ga mi poništili”, kratko je prokomentirao Pinjuh, tvrdeći da je slučaj zapravo napad na njegovu osobnost.

Posao samo preko obiteljskih linija

“Na mjesto spremačice primljene su tri osobe za koje mogu pouzdano kazati da su ga dobile isključivo obiteljskom linijom. Naime, dok je jedna od njih sestra jednog poznatog lokalnog 'tajkuna', druga je sestra bivšeg načelnika općine koji je ravnatelju škole obnovio kuću, pa mu sad ovaj vraća dugove. Treća osoba je obiteljski povezana s tajnikom škole”, tvrdi Ante Bevanda, koji izravno optužuje ravnatelja Velimira Pinjuha za diskriminaciju.

Mirela Tučić / Dnevni list