U župnoj crkvi sv. Blaža u Gradnićima održan veličanstveni i nezaboravni Koncert odabranih

Gradnići, koncert
... gdje je održan veličanstveni i nezaboravni „Koncert odabranih", na kojem su se izvedbama djela E. Derbenka, W.A. Mozarta, L Andersona, S, Rachnaninoffa, A. Piazzolle, B. Širole i drugih svjetski poznatih glazbenih velikana, svojim glazbenim umijećem predstavljali odabrani mladi glazbeni virtuozi - učenici Srednjih glazbenih škola iz Zagreba, Trebinja, Sarajeva, Širokog Brijega te Osnovne glazbene škole Brotnjo iz Čitluka.

Na početku koncerta gradnićki župnik fra Ferdo Boban biranim riječima pozdravio je sudionike, poželio im dobrodošlicu i zahvalio što su došli uveličati 12. Didakove dane.

Potom su se uspješnim izvedbama djela spomenutih glazbenih velikana gotovi dva sata posjetiteljima predstavljali : Gudački orkestar Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, orkestar Srednje muzičke škole iz Sarajeva, Djevojački zbor Glazbene škole iz Širokog Brijega i Mješoviti zbor Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, kao i brojni solisti glazbenih škola iz Čitluka, Sarajeva, Trebinja i Zagreba nastupajući zajedno s orkestrima na harmonici, violini, flauti, čembalu, klaviru, violončelu i drugim glazbalima. Sve njihove izvedbe gledatelji su burno pozdravljali i nagrađivali ih dugotrajnim i zasluženim pljeskom.

Iako su svi sudionici koncerta imali besprijekorne nastupe, ipak je vrhunac tog glazbenog ugođaja bio na samom kraju „Koncerta odabranih", kada su Djevojački zbor GŠ iz Š. Brijega, Mješoviti zbor GŠ Pavla Markovca Zagreb, Orkestar Srednje muzičke škole Sarajevo i Gudački orkestra GŠ Pavla Markovca iz Zagreba, zajednički izveli veličanstvenu svojevrsnu himnu „U slavu fra Didaku Buntiću" Božidara Širole, u obradi P. Mašića i uz ravnanje prof. Antonije Blažine. Tu su himnu učenici i njihovi profesori doista profesionalno pripremili i uspješno izveli za što su ih gledatelji na kraju nagradili dugotrajnim i doista zasluženim pljeskom.

Treba reći da je to bio još jedan jedinstven i nezaboravan glazbeni ugođaj koji već desetu godinu zaredom kroz glazbu povezuje i ujedinjuje mlade glazbene talente iz različitih sredina i kultura te svojim akordima, oplemenjuje i nadahnjuje slušatelje potičući ih da njeguju i razvijaju ljubav prema glazbi kod svoje djece i tako ih učine boljima.

Kažimo i to da je na kraju koncerta novi gradnićki župnik fra Ferdo Boban svim sudionicima koncerta od srca čestitao i zahvalio na nastupu te školama, profesorima , zborovima , orkestrima i solistima uručio prigodne zahvalnice Didakovih dana.

Evo što nam je na kraju o koncertu rekao neumorni prof. Josip Vrbanec, ravnatelj spomenute zagrebačke GŠ, čiji učenici redovito već punih deset godina glazbom oplemenjuju Didakove dane i cijelu Hercegovinu :

- U prvom redu, veliko mi je zadovoljstvo nastupati ovdje s ovom dječicom koja, evo, već polako postaju profesionalci. Tu mislim i na ovu djecu iz Čitluka koju smo pratili večeras na koncertu, a koja se razvijaju u divnom smjeru, u jednu sigurnost i ljepotu glazbenog izričaja. Stoga nam je uvijek zadovoljstvo doći ovdje i u ovoj rodnoj župi fra Didaka Buntića zajedno muzicirati. Život i djelo tog posebnog čovjeka, možemo reći erudita, čovjeka s neizmjernom energijom i snagom koju je imao, u svakom slučaju su dobar primjer i poticaj svima nama da slijedimo životnu, društvenu, političku i svaku drugu edukaciju što ih je on dao ljudima. On je bio čovjek koji je, zapravo, dao ono najviše - opismenio ljude, učinio ih dobrim i posebnim i tako obilježio svoje životno razdoblje. Bogu hvala da imamo ovakvu manifestaciju na kojoj tradiciju onog što se nekad dogodilo, sada i mi potičemo u glazbenom smislu. Koncert je najveća radost koju može doživjeti roditelj, profesor i jedna država - rekao je prof. Vrbanec.

Gradnićki „Koncert odabranih" komentirao nam je u fra Marinko Šakota, dugogodišnji glavni organizator koji je pokrenuo i osmislio Didakove dane :

- Sudionici ovog veličanstvenog koncerta bude u nama radost i pomažu nam kroz glazbu otkrivati ljepotu života, stvorenja i svega lijepoga što postoji. Hvala im. Presretni smo da vidimo mlade kako razvijaju svoje talente pa i mi iz godine u godinu sve više učimo slušati glazbu.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

Brotnjo.info