U Donjem Velikom Ograđeniku proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

sv Nikola Tavelić, donji veliki ograđenik
...proslavljen blagdan prvog kanoniziranog hrvatskog sveca. Od blagoslova filijalne crkve u Donjem Velikom Ograđeniku (1973. godine) ovakva proslava je postala tradicionalna, a svečano misno slavlje danas je predvodio fra Ivan Landeka (mlađi) uz koncelebraciju fra Daria Dodiga.

U prigodnoj propovijedi fra Ivan je govorio o važnosti molitve i razgovora s Nebeskim Ocem za duhovni rast, ali i o važnosti okupljanja oko Gospodinova oltara.

- Danas nas je oko Njegova oltara okupio spomen na sv. Nikolu Tavelića, čovjeka koji je sve ono što smo prije rekli dobro znao i koji je u skladu s tim i živio. On nas svojim životom prije svega poziva da uvijek kroz svoju molitvu i kroz razgovor s Bogom ostanemo povezani s Njim kako bi u svom duhovnom životu mogli uvijek iznova rasti i napredovati, i na koncu konca na kraju ovozemaljskoga života potpuno se s Bogom sjediniti - rekao je fra Ivan Landeka u dijelu svoje propovijedi, i u nastavku naglasio da promatrajući život sv. Nikole Tavelića možemo naučiti da život u nekim slučajevima možemo staviti na kocku i riskirati kada je riječ o vječnom životu i vječnom spasenju naših bližnji.

Završavajući svoju propovijed fra Ivan je naglasio da je ono važno iz života sv. Nikole Tavelića poziv na svetost i da je poziv na svetost upućen svima.

Za blagdan sv. Nikole Tavelića vjernici u Donjem Velikom Ograđeniku su se pripremali kroz trodnevnicu. Prvog dana trodnevnice duhovnu pripravu za proslavu predvodio je fra Miro Šego (Tema: Godina posvećenog života), drugog dana fra Dario Dodig (Tema: Jubilej milosrđa Božjega) i trećeg dana fra Tihomir Bazina (Tema: Žrtva i predanje sv. Nikole Tavelića). Trodnevna duhovna priprema za današnju proslavu bila je prigoda i za sv. Ispovijed.

Citluk.ba