U Čitluku otvorena izložba radova akademskih grafičara Darka Dugandžića, Andreja Gvozdena i Mirka Zovke

...tri akademska grafičara: Darka Dugandžića iz Čitluka, Andreja Gvozdena iz Bugojna i Mirka Zovke iz Mostara. 

Sva trojica tih mladih grafičara završili su Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, a do sada su imali po nekoliko samostalnih i skupnih izložbi.

U predgovoru prigodnog kataloga s izložbe te trojice hercegovačkih grafičara, kojeg je napisao dipl. pov. umjetnosti Tomislav Ćavar, uz ostalo stoji:

 „Simbolika broja tri duboko je utkana u mnoge kulture, ona označava intelektualni i duhovni red u Bogu, kozmosu i čovjeku. Taj broj tri pronašao je na ALU u Širokom Brijegu na Odjelu grafike Andrejqa Gvozdena, Mirka Zovku i Darka Dugandžića i tako je stvoren trokut, simbolično, nesalomljiv kreativni trokut“.

Pred brojnim ljubiteljima likovne umjetnosti, tom prilikom o tridesetak izloženih grafika spomenutih umjetnika nadahnuto su govorili Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk,  akademski slikar Franjo Primorac i fra Jozo Pejić, ravnatelj ALU u Širokom Brijegu, koji je izložbu i otvorio.


- Grafike koje gledamo predstavljaju veliko bogatstvo što nam ga ova trojica grafičara prikazuju držeći se klasičnog, odnosno štafelajskog pristupa, ali i najsuvremenijeg konceptualnog stvaranja i kreiranja. Svojim  su nam  grafikama umjetnici ponudili jedan zreo, vrstan i kvalitetan umjetnički izraz visoke vrijednosti pa smatram da bi se mogle bilo gdje izlagati – rekao je akademski slikar Franjo Primorac.

Kažimo i to da će grafike tih umjetnika krasiti Galeriju Kluba MH Čitluk, sve do 13. lipnja ove godine.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info