U Čitluku, Međugorju i Bijakovićima nanovo imenovanje ulica i trgova

Međugorje, svetište, kraljica mira, nazivi ulica, međugorja

... se određena ulica ili pak trg nazovu po njoj. Kako je javnost već i upoznata, ovih dana se u Čitluku intenziviraju radovi na obilježavanju, odnosno označavanju ulica i trgova, piše Dnevni list.

U Čitluku novi nazivi

Koliko je ulica te koje nazive one nose, doznali smo od Slavena Markote, predsjednika Povjerenstva za imenovanje i preimenovanje naziva ulica i trgova u općini Čitluk, koji nam je rekao kako je na području Čitluka imenovano 37 ulica i pet trgova, a trećina ulica je nanovo imenovana.

Što se tiče pak Međugorja i Bijakovića, područja gdje je povjerenstvo također imalo zadatak imenovati ulice i trgove, ‘smišljena' su 62 imena, i to po prvi put, jer na ovom području ulice i trgovi do sada nisu bili označeni. Markota ističe kako su u odabiru imena, odnosno u povjerenstvu, bili ljudi s različitih područja, odnosno struka, a kroz rad na terenu, konzultacije su se vodile i s vodstvima mjesnih zajednica, koji su pak prijedloge prikupljali od stanovništva, pa se može zaključiti kako su u odabiru imena sudjelovali svi stanovnici Čitluka, Međugorja i Bijakovića.

"Na nekim područjima su se ispred mjesne zajednice provodile ankete među stanovništvom o odabiru naziva ulice, a negdje gdje se stanovništvo nije moglo dogovoriti oko jednog naziva, povjerenstvo je donijelo odluku o nazivu, koji je bio i prije prisutan i poznat među stanovništvom, a sada je postao služben", objasnio je Markota, dodajući kako su tako od zaborava spašeni nazivi koji su korišteni prije stotinu godina.

Imena po franjevcima

Što se tiče Čitluka, neki ustaljeni nazivi ulica nisu mijenjani, pa tako ostaju nazivi Ulica kralja Tomislava, Broćanska ulica...i mnoge druge, a neki od novih naziva, koji će se koristiti prilikom adresiranja pošte ili za neku drugu svrhu, jesu Sutivanska ulica, ulica Podgreda, a zaseok Primorci od sada ima taj naziv kao službeni.

Što se pak tiče Međugorja i Bijakovića, gdje je, kako smo već i rekli, nanovo imenovana ukupno 61 ulica i jedan trg, dosta tih naziva su zapravo imena određenih franjevaca.

"Fra Jozo Vasilj, fra Bernard Smoljan, fra Radovan Petrović, a u Bijakovićima jedna ulica nosi naziv fra Slavka Barbarića, a mislim da ne treba objašnjavati zašto", istaknuo je Markota.