Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole u Čitluku

Srednja škola Čitluk, Čitluk, škola
Zgrada nove Srednje škole u Čitluku izgrađena je u blizini čitlučkog Doma zdravlja, a riječ je o  projektu u čiju je izgradnju od svibnja 2006. godine uloženo približno sedam milijuna KM.

"Iako je riječ o često loše korištenom i uglavnom neutemeljenom izričaju, osjećam kako s razlogom mogu reći da nazočimo trenutku koji će ostati upisan zlatnim slovima u povijesti naše općine.Sretan sam i ponosan istovremeno. Ponosan jer sam mogao sudjelovati u otvaranju ovog velebnog zdanja i sretan da su konačno stvoreni potrebni prostorni i tehnički preduvjeti za normalan odgojno-obrazovni rad u Čitluku", izjavio je na otvaranju nove zgrade Srednje škole njen ravnatelj Velimir Pinjuh, piše pogled.ba.

U svom govoru ravnatelj Pinjuh zahvalio se svima koji su pomogli u izgradnji zgrade nove škole, posebno istakavši doprinos obitelji Marka i Mirjane Soldo, koji su s prijateljima pokojnog fra Slavka Barbarića prikupili novčana sredstva potrebna za opremanje nove škole.

Okupljenima se obratio i načelnik općine Čitluk između ostalog rekavši:
"Danas stojimo pred ovom prelijepom zgradom koja mijenja i uljepšava razglednicu Čitluka, ona je ponos Brotnjaka. Iz ovog zdanja će ako Bog da izaći naraštaji obrazovanih mladića i djevojaka. Mladi Brotnjaci zaslužuju ovaj dan, jer su oni jamac naše opstojnosti na ovim prostorima. Mladi su naša budućnost i naša je obveza da im omogućimo što kvalitetnije obrazovanje.

Nova škola ima kapacitet za prijem više od 1 000 učenika. Raspolaže s 20 učionica, osam kabineta, prostorima za zbornicu, knjižnicu i prostorijom za nastavnike, prostranim predvorjem za školske priredbe, prilazima i dizalom za invalide i svim ostalim što bi trebala sadržavati jedna europska škola.

Izgradnju škole pomogla je i Vlada RH, koja je kroz program pomoći Hrvatima u BiH za ovu školu osigurala približno pola milijuna kuna. Državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja, kulturi i športa RH, Dijana Vican ovom je prilikom istakla kako su ciljevi općine Čitluk za sutrašnjicu posve jasni,znanje, stručnost i kompetentnost mladih naraštaja. Vican je također dodala kako je pomoć u izgradnji ove škole jasan znak brige Republike Hrvatske za napredak BiH.

Čast da svečano otvori novu zgradu Srednje škole fra Slavka Barbarića u Čitluku pripala je predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto, koja je prilikom svečanog otvaranja rekla:

"Nadam se da dijelite moje mišljenje, posebno danas kada smo ovdje u Čitluku, da gotovo svaki put kada smo na prostoru ove općine svjedočimo o nekom novom projektu, ili o realizaciji već započetog, kao što je slučaj sa novom zgradom škole. Lijepa, moderno opremljena škola koja će služiti djeci i biti temelj njihovog znanja i koja će stvoriti podlogu za njihovo daljnje školovanje. Ova škola ima osigurane materijalno-tehničke uvijete, ova škola ima i kvalitetan kadar, jer bez toga ne bi mogla odgovoriti svojoj temeljnoj zadaći i vjerujem da će ova škola uspješno doprinositi razvoju obrazovnog sustava."
Pored već izgrađenog planirano je u sklopu škole izgraditi i športsku dvoranu sa pratećim terenima kako bi se čitlučkim srednjoškolcima u skladu sa izrekom „U zdravom tijelu, zdrav duh“ mogao ponuditi adekvatan prostor za nastavu tjelesnog odgoja.