Sv. Misa u spomen na pobijene fratre iz župe Međugorje

fra Križana Galića, fra Jozu Bencuna, fra Marka Dragićevića, fra Mariofila Sivrića, fra Grgu Vasilja i fra Jenka Vasilja, šestoricu od 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije koje su partizani pogubili u vrijeme i na samom kraju II. svjetskog rata.

Večernje Misno slavlje u 18 sati, u međugorskoj župnoj crkvi, predslavio je fra Karlo Lovrić u koncelebraciji 10 svećenika. Na početku misnog slavlja nazočnima se obratio fra Petar Vlašić, međugorski župnik, koji je kazao kako je gotovo iz svake obitelji u međugorskoj župi netko stradao. Fra Karlo je u propovijedi, govoreći o pobijenim franjevcima, između ostaloga,  rekao: ''Molimo za njih, ali se u isto vrijeme molimo njima. Nisu se preplašili i nisu zatajili Crkvu, naprotiv dali su svoj život za Isusa i domovinu. Hvala im na tome!''

Podsjetimo se kako su fra Križana Galića partizani ubili 30. listopada 1944. bombom bačenom kroz prozor župnog stana u Međugorju. Pokopan je na groblju Kovačica u Međugorju. Fra Jozu Bencuna partizani su 14. veljače1945. sa šestoricom subraće odveli iz mostarskog samostana ubili i bacili u Neretvu. Fra Marka Dragićevića partizani su 11. veljače s dvojicom subraće odveli sa sv. Mise u Izbičnu i ubili na nepoznatom mjestu.

Fra Mariofila Sivrića partizani su uhitili 8. veljače 1945. u fratarskoj mlinici na Širokom Brijegu. Nisu ga, po svoj prilici, odmah odveli s osmoricom braće prema Splitu, nego  su ga naknadno negdje ubili 12. veljače 1945. Fra  Grgu Vasilja partizani su 14. veljače 1945. sa šestoricom braće odveli iz mostarskog samostana, ubili i bacili u Neretvu. Fra Jenka Vasilja partizani su u svibnju 1945. ubili na Križnom putu kod Klanjca, u Hrvatskom zagorju. Njihovoj žrtvi pridružuju se i žrtve preko 700 župljana iz župe Međugorje koji su svoj život položili u tijeku Prvoga i Drugog svjetskog rata, te nedavnog, Domovinskog.

Medjugorje.hr