FOTO  Širimo zajedništvo i vrijednosti što imamo, poručeno na predstavljenju monografije „100 godina Župe Gradina“

Gradina, Dragan Čović

...imali priliku čuti od 6 izlagača, koja najbolje govori da mi znamo prepoznati kako se živjelo, u tih 100 godina i prije, na ovom prostoru i uopće u Hercegovini, kazao je dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a na prigodnom druženju danas u Gradini nakon predstavljanja Monografija župe Gradina, povodom 100. obljetnice postojanja župe.

-Što više budemo pisali o sebi, svjedočili našim datumima i našim obilježjima više ćemo cijeniti našu kulturnu baštinu i ono što jesmo kao narod. Jednako tako što to budemo više nijekali klanjat ćemo se drugim obilježjima, slavit ćemo druge datume i nećemo biti ono što u osnovi želimo biti i ono što smo gradili kroz ovih 100 godina, naglasio je dr. Čović.

-Ja ću vas pozvati da to pokušamo u ovom zajedništvu više puta spomenutom i danas ovdje u slavljenju svete Mise da svjedočimo. I ovih 100 godina kako ovdje u Gradini jednako tako i u našem Brotnju, našem Čitluku, diljem Hercegovine i Bosne i Hercegovine da ovu mladost koja trči ovdje oko nas odgajamo da voli svoj narod, svoju domovinu, da promišljamo na pravi način kako osigurat opstanak i ostanak u našem kraju, naglasio je dr. Čović.

Ja vas potičem da širimo ovo zajedništvo i da znamo prepoznati vrijednosti što imamo i kako gradimo kroz povijest vezano za naš narod, uz ovo zajedništvo ovdje i još jednom čestitka vama oče župniče, svim župljanima za stotu obljetnicu naše župe Gradina, zaključio je dr. Čović.

Župnik župe Gradina, don Đuro Bender uručio je predsjedniku Čoviću Monografiju župe kao i zahvalnicu za sve što je učinio i pomogao ovoj župi.
Monografije su dodjeljene i Nevenku Hercegu, predsjedniku Vlade HNŽ-a kao i Marinu Radišiću, načelniku općine Čitluk.

Naime, ove godine župa Gradina slavi 100. obljetnicu svoga postojanja. Prvi dio proslave obilježen je 29. kolovoza svečanom misom na svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja - Glavosjek koju je predvodio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.
Drugi dio proslave održan je danas, 15. rujna kada predstavljena Monografija župe Gradina.

Program je započeo sv. misom koju je predslavio i prigodno propovijedao mnoštvu okupljenih vjernika mons. Tomo Vukšić, biskup - vojni ordinarij u BiH.
Svetoj misi i predstavljanju Monografije župe Gradina, nazočio je i dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, te dužnosnici sa svih razina vlasti.

Povodom proslave 100. obljetnice župe Gradina, Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja - Glavosjek redakcijski odbor na čelu s glavnim urednikom don Đurom Benderom, župnikom župe Gradina i dekanom Broćanskog dekanata, priredio je monografiju župe Gradina koja je danas predstavljena.
Monografija sadrži više od 600 stranica bogate povijest župe Gradina, a posebno se mogu pročitiati crkvene matice, kulturna događanja, duhovna zvanja, kretanje stanovništva..
Monografiju su predstavili: mons. Tomo Vukšić, biskup, akademik Mladen Bevanda, don Ljubo Planinić, župnik u Kruševu, prof. Ivan Sivrić, predsjednik društva Hrvatskih književnika Herceg Bosne, Dragan Prusina, član pastoralnog vijeća župe Gradina i don Đuro Bender, župnik župe Gradina i dekan Broćanskog dekanata