Reagiranje na odluku o imenovanju sudaca Općinskog suda Čitluk

Pravosuđe
...načelnik Općine Čitluk Marin Radišić spomenutoj instituciji i Uredu visokog predstavnika u BiH uputio je reagiranje koje objavljujemo u cijelosti.

Poštovani,

nije mi namjera kao nositelju izvršne vlasti miješati se u poslove i postupanja sudbene vlasti. Međutim, moralna i ljudska načela nalažu da se reagira svaki put kada je ugrožen nacionalni interes hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg u Bosni i Hercegovini.

Nakon „spektakularnih" ali i potpuno nepotrebnih uhićenja časnika Hrvatskog vijeća obrane u Posavini, koja su izazvala ogorčenje i uznemirenost kod hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, stigla je vijest o još jednom udaru na jednakopravnost u Bosni i Hercegovini.

Ističemo da nam nije cilj povlačiti paralelu između uhićenja časnika HVO-a u Posavini i odluka Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH u Hercegovini ali se ne možemo oteti dojmu kako obje aktivnosti imaju isti cilj: dodatno obespraviti Hrvate.

Međutim, htjeli mi to ili ne, posljednje aktivnosti članova Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH nas podsjećaju na neka ranija razdoblja i političke sustave u kojima Hrvat u Čitluku nije mogao biti zaposlen niti kao šumar, učitelj ili policajac.

Podsjećamo Vas da, nakon deset godina velikog zalaganja predstavnika Općine Čitluk i Hercegovačko-neretvanske županije, konačno počinje sa radom Općinski sud u Čitluku.

Svoj dio posla vezanog za izbor sudaca okončalo je i Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH. Okončalo, ali na koji način?
Prema posljednjem popisu pučanstva iz 2013. godine na teritoriju općine Čitluk živi 18 400 stanovnika. Nacionalna struktura stanovništva je sljedeća: Hrvati 17 900, Bošnjaci 29 te Srbi 15. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH je u Općinski sud Čitluk imenovalo četiri sutkinje. Nacionalna struktura je sljedeća: jedna Hrvatica, jedna Srpkinja i dvije Bošnjakinje. Podsjećamo da je prema popisu iz 1991. godine nacionalna struktura pučanstva općine Čitluk bila približno ista.

Gospodo iz Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, ako je i od Vas, previše je....

Ovo reagiranje, između ostalog, ima za cilj i da Vas podsjeti na nekoliko činjenica sa kojima ste zasigurno upoznati bolje i od nas.

Naime, članak 43. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, kao i članak 82. Ustava Hercegovačko-neretvanske županije te stavak 3. članka 74. Zakona o sudovima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jasno govore o istoj potrebi: sastav sudova treba odražavati nacionalnu strukturu pučanstva u općini.

Ovim putem Vam postavljamo sljedeće pitanje: Kojom odredbom navedenih propisa ste se, između ostalog, rukovodili tijekom donošenja navedenih odluka?

Budući da ste sa navedenim odredbama više nego dobro upoznati, ne možemo se oteti dojmu da iza ovih imenovanja zasigurno stoje neki drugi razlozi.

Stoga Vas pozivamo da, zbog svega navedenog ali i zbog potrebe izgradnje daljnjeg povjerenja u institucije, navedenu odluku o izboru sudaca u Općinski sud Čitluk, sukladno članku 44. stavak 1. točka 2. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH preispitate ili poništite te time hrvatskom narodu barem dijelom vratite vjeru u njegovu državu.

NAČELNIK OPĆINE ČITLUK

Marin Radišić