Radišić: Općina Čitluk dom brojnih razvojnih projekata

marin radišić, načelnik, Čitluk

Općina Čitluk kontinuirano i sustavno radi na poboljšanju kvalitete života svojih stanovnika. Brojna ulaganja u gospodarstvo, školsku strukturu i prometnu infrastrukturu dio su šireg opsega našeg rada, izjavio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

''Aktivnosti Općine Čitluk utemeljene su na prepoznavanju rastućih razvojnih potreba. Kao pokretač razvoja, gospodarstvo se u općini Čitluk temelji na razvoju malog i srednjeg poduzetništva, vjerskom turizmu i poljoprivrednoj proizvodnji, te zapošljava 6000 osoba. Kontinuirano se ulaže u razvoj gospodarskih zona. U pripremi je natječaj za još jednu prometnicu vrijednosti preko 400.000,00 KM, pored završenih radova na uređenju prometnice u Gospodarskoj zoni Tromeđa.'' – izjavio je načelnik općine Čitluk.

Ističe brojne zahtjeve za dodjelu građevinskog zemljišta za izgradnju poslovnih objekata i stvaranja novih radnih mjesta, ali i zastoje koji proistječu iz neusklađenosti odredbi Zakona o građevinskom zemljištu i Zakona o stvarnim pravima. Vlada FBiH, napominje, je dostavila Nacrt Zakona o građevnom zemljištu u Zastupnički dom i Dom naroda FBiH, što pruža mogućnost konačnog rješenja.

''U području infrastrukturnog razvoja, u tijeku su radovi na rekonstrukciji regionalne ceste R425a na dionici Zvirovići-Tromeđa dugoj 5,8 kilometara u vrijednosti od preko pet milijuna konvertibilnih maraka, čiji su investitor Autoceste FBiH. Izgradnja te ceste od izuzetnog je značaja za našu općinu i šire okruženje. Radi se na uređenju nogostupa, postavljanju nove i zamjeni postojeće LED rasvjetom, koji su samo dio brojnih projekata. U središnjoj ulici, po dovršetku postavljanja novog asfalta u tijeku je i postavljanje horizontalne signalizacije'' – istaknuo je Radišić.

Od važnih projekata naglasio je i ulaganje u školsku infrastrukturu, te potpisivanje ugovora za izgradnju prve faze školske sportske dvorane u Bijakovićima, pored dovršene dvorane Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku, te rekonstrukcije i dogradnje zgrade Kulturno-informativnog centra u Čitluku. Također, obnovljena je školska sportska dvorana Osnovne škole fra Didaka Buntića u Čitluku, a završava se obnova Gradske sportske dvorane u Čitluku.

Pored toga, priprema se i obnova zgrade Doma zdravlja u Čitluku, a danas se svečano otvara i Područna ambulanta u Biletići polju. Na koncu, istaknuo je i projekt kanalizacije, izgradnju sekundarne mreže u Međugorju, te radove na odvodnji oborinskih voda iz središnje zone Čitluk i rekonstrukciju vodoopskrbne mreže općine.