Proslavljen Dan općine Čitluk i 706. obljetnica prvog pisanog spomena imena Brotnjo

Općina Čitluk
Kao što i priliči, današnje svečanosti počele su polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom ispred spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja, te nastavljene svetom misom zahvalnicom, koju je u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku predslavio čitlučki župnik fra Miro Šego.

Poslije svete mise, predvođeni zastavama i orkestrom hrvatske komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sudionici su se u svečanom mimohodu uputili prema Trgu žrtava Domovinskog rata gdje je u velikoj dvorani KIC-a održana svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk, kojom je predsjedao predsjednik Vijeća Marin Radišić.

Svečana sjednica Općinskog vijeća

Nakon intoniranja Lijepe naše i odavanja počasti poginulim svim hrvatskim braniteljima Brotnja, predsjednik Vijeća Marin Radišić pozdravio je vijećnike, članove Općinskog poglavarstva, predstavnike crkvenih vlasti, političkih stranaka, čitlučkih udruga i gospodarstva te ostale brojne goste i uzvanike iz susjednih hercegovačkih općina, županije, Federacije i Bosne i Hercegovine.

Na sjednici su pročitane brojne brzojavne čestitke među kojima Dragana Čovića, Bariše Čolaka i drugih visokih dužnosnika iz BiH i RH, a prigodnim riječima skupu su se obratili i čestitke za Dan općine Brotnjacima uputili: dekan Broćanskog dekanata fra Mate Dragićević, predsjednik Vlade HNŽ Denis Lasić i Nikola Lovrinović, izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Snažan gospodarski razvoj Brotnja

Potom je o dosadašnjem i planovima razvoja općine u idućem razdoblju nazočnima govorio čitlučki načelnik Ivo Jerkić. Nakon što je pozdravio nazočne i poželio im dobrodošlicu, načelnik je istaknuo :

- Dan općine je i prigoda da se iznesu rezultati rada u proteklom jednogodišnjem razdoblju kao i planovi za buduće razdoblje. Svi smo svjesni kako smo sudionici globalne ekonomske krize koja nije zaobišla ni našu općinu. Unatoč tome mi smo nastavili s već započetim infrastrukturnim projektima, a ujedno smo i započeli i neke nove.

Čitlučki načelnik je u prvi plan stavio novu zgrade Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića i novi Dječji vrtić, dar Zaklade Primorac najmlađim Brotnjacima te se ujedno na darovanom Vrtiću zahvalio voditelju te zaklade Jozi Primorcu . Načelnik je kazao kako je u prošloj godini završena projektna dokumentacija za drugu fazu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, urađen projekt crpne stanice Međugorje na koji bi trebalo prikopčati kanalizaciju Međugorja, kao i glavni projekt tlačnog cjevovoda koji će povezati kanalizaciju Međugorja s uređajem za pročišćavanje u Potpolju.

- U prošloj godini smo započeli sa izgradnjom priključne ceste za Međugorje i Bijakoviće, u dužini od 1350 metara. Vrijednost ugovorenih radova je oko 880.000,00 KM. Prije otprilike godinu dana u Međugorju smo organizirali naplatu javnog parkinga za osobna vozila, a ove godine smo tu djelatnost proširili na još neke lokacije - rekao je načelnik te dodao da su u prošloj godini započeta ili završena gradnja više lokalnih cesta, dijelova nogostupa i dr. infrastrukturnih objekata.

- Zahvaljujući Gospinom ukazanju u Međugorju turizam je jedna od najvažnijih gospodarskih grana u našoj općini. Proteklih godina često sam govorio o nekim nelogičnim rješenjima u ovoj gospodarskoj grani, a tu prije svega mislim na Zakon o turističkim zajednicama i Uredbu o boravišnoj pristojbi. Mi već godinama pokušavamo da se taj Zakon promjeni, ali sve to je do sada bilo bezuspješno. Zato smo prošle godine pripremili, a Općinsko vijeće je donijelo Odluku o uvođenju i naplati ekološke pristojbe, a sve to da bi od turizma naplatili dio prihoda, ali istovremeno i povećali ulaganja u infrastrukturu i poboljšali uvijete boravka hodočasnika u Međugorju i Bijakovićima - istaknuo je načelnik Jerkić te obećao da će se do kraja ove godine iz Mostara u Čitluk vratiti i Općinski sud

Osvrćući se na gospodarski razvoj, Jerkić je naglasio kako će općina Čitluk i dalje ulagali sredstva uređenje gospodarskih zona i razvoj privatnog poduzetništva te istaknuo da će gospodarstvo, turizam te vinogradarstvo i vinarstvo i u budućnosti biti glavne okosnice razvoja te općine.

- Godina u kojoj se nalazimo je i izborna godina kada će birači na slobodan i demokratski način odlučiti kakvu vlast žele na lokalnoj razini. Mi smo na prošlim izborima ponudili naš program, birači su ga prepoznali kao dobar i dali nam povjerenje. Mi ćemo i dalje raditi na dobrobit našega kraja i na dobrobit ljudi koji ovdje žive. Ja, u ime svojih suradnika, vjerujem kako se dosadašnjim rezultatima možemo ponositi, jer smo dali sve što je u našoj moći da Brotnjacima život učinimo što podnošljivijim i boljim. Koliko smo u tome uspjeli suditi će oni koji su nam dali povjerenje - kazao je čitlučki načelnik Ivo Jerkić na svečanoj sjednici OV Čitluk te na kraju svim Brotnjacima čestitao Dan općine, a gostima počelio ugodan boravak u Brotnju.

Uručena javna priznanja općine Čitluk

Na današnjoj svečanoj sjednici OV predsjednik OV Marin Radišić i čitlučki načelnik Ivo Jerkić uručili su i javna priznanja općine Čitluk zaslužnim pojedincima i pravnim osobama u znak zahvalnosti za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i promidžbu ugleda općine Čitluk.

Ovogodišnje najveće općinsko javno priznanje - Nagrada općine Čitluk za životno djelo uručena je Brotnjaku Jozi Primorcu, dugogodišnjem neumornom humanitarcu i uspješnom voditelju zagrebačke Zaklade „Primorac", za njegov izniman doprinos u podizanju društvenog standarda i promidžbu ugleda općine Čitluk. Godišnje nagrade općine Čitluk uručene su prof. Emilu Raspudiću (za izniman doprinos u istraživanju povijesti školstva u Brotnju i razvoju odgoja i obrazovanja) i Radio postaj "Mir" Međugorje (za predani rad, iznimne rezultate i veliki doprinos u promidžbi i ugledu općine Čitluk. Istodobno, Zahvalnice općine Čitluk dodijeljene su don Nedjeljku Galiću (za iznimnu humanost i nesebičan dugogodišnji karitativni rad u općini Čitluk) i Dječjem časopisu "Cvrčak" (za poticanje i unapređivanje odgoja i obrazovanja u općini Čitluk).

Na kraju su se na visokim općinskim priznanjima prigodnim riječima zahvalili: don Nedjeljko Galić, dr. fra Miljenko Šteko, ravnatelj Radiopostaje Mir Međugorje i dobitnik općinske nagrade za životno djelo Jozo Primorac.

Kažimo i to da su današnju čitlučku svečanost svojim nastupom uveličali učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Nakon svečane sjednice Vijeća za sve goste i uzvanike u restoranu čitlučkom Hotelu Brotnjo upriličen prigodan domjenak.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info