FOTO  Proglašeno stanje prirodne nepogode u HNŽ

Vlada HNŽ, Čitluk, dr. sc. Nevenko Herceg
Na sjednici, kojoj su uz članove Vlade, bili nazočni Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk i Tomislav Martinović, dopredsjedajući Skupštine Hercegovačko - neretvanske županije, jednoglasno je usvojena Odluka o proglašenju prirodne nepogode na području Hercegovačko - neretvanske županije prouzrokovane niskim temperaturama i pojavom mraza, zbog kojih su nastale znatne štete na poljoprivrednim kulturama.

Istaknuto je kako će Vlada, nakon što Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta, u suradnji s mjerodavnim povjerenstvima za procjenu šteta jedinica lokalne samouprave, provede postupak procjene šteta - sukladno mogućnostima pomoći poljoprivrednim proizvođačima u saniranju nastalih šteta.

Također je istaknuto kako se očekuje da financijsku pomoć pri saniranju osiguraju i druge razine vlasti, kako bi zajedničkim naporima barem dijelom sanirali ogromne štete nastale u svim jedinicama lokalne samouprave u Hercegovačko - neretvanskoj županiji.

Vlada se, razmatrajući aktualnu problematiku u svezi s općinom Čitluk, na poseban način osvrnula na poteškoće u svezi s početkom rada Općinskog suda u Čitluku, te usvojila Zaključak da se Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću uputi zamolba za dodatnim naporima kako bi Sud u Čitluku konačno otpočeo s radom.

O stanju u općini Čitluk, poteškoćama koje je izazvala prirodna nepogoda, problematici u svezi s početkom rada Općinskog suda te drugim temama koje se tiču Općine uvodno su na početku sjednice Vlade govorili Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik općinskog vijeća i Tomislav Martinović, dopredsjedajući Skupštine HNŽ.

Istaknuli su dobru suradnju s županijskom, izvršnom i zakonodavnom vlašću, te zahvalili na potpori projektima koji se zajednički realiziraju na području ove Općine.

U nastavku sjednice, Vlada je iskazujući neupitnu spremnost za nastavkom aktivnosti na usavršavanju i jačanju obrazovne i kadrovske strukture policijskih snaga, prihvatila Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova za školovanje 88 kadeta za čin ''policajac'' i 12 kadeta za čin ''mlađi inspektor''.

Izabrani kandidati bit će upućeni na obuku u Policijsku akademiju u Sarajevu, a njihovo angažiranje u MUP HNŽ očekuje se koncem ove godine.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada je usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Ugovora o koncesiji za eksploatiranje mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra na lokalitetu „Findik" Općina Jablanica i Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Ugovora o koncesiji za eksploatiranje mineralne sirovine vapnenca kao tehničko-građevinskog kamena na lokalitetu „Repinac" kod Ivanice, Općina Ravno i suglasnost na produljenje roka za potpisivanje ovih ugovora do 20. svibnja 2017. godine.

Posjet općini Čitluk Vlada je započela sudjelujući u prigodnom programu, kojim je i službeno označen završetak radova na Osnovnoj školi fra Didaka Buntića, koja je - zajedno sa još šest javnih objekata u Hercegovačko - neretvanskoj županiji, obnovljena u sklopu projekta Energetske učinkovitosti.

Marin Kapular, ravnatelj Osnovne škole fra Didaka Buntića u obraćanju se zahvalio Vladi Hercegovačko - neretvanske županije, ističući kako je kroz ovaj Projekt u obnovu škole uloženo oko 500.000,00 KM, te kako će u budućnosti troškovi izdvajani za grijanje biti znatno manji, a uvjeti za rad djelatnika i boravak
za oko 1000 učenika ove škole znatno ugodniji.

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade istaknuo kako je Vlada obrazovanje i stvaranje boljih uvjeta u obrazovanju stavila u sami vrh prioriteta.

''Danas i službeno završavamo prvu fazu projekta Energetske učinkovitosti u našoj županiji. U ovoj smo fazi obnovili sedam objekata i u njihovu obnovu uložili preko pet milijuna KM.
Ovaj trošak nas raduje jer sam duboko uvjeren kako je ulaganje u obrazovanje najbolje i dugoročno najisplativije investiranje.
Stoga ću već danas najaviti kako ove aktivnosti nastavljamo. Već smo osigurali dva milijuna KM, kako bismo tijekom ove godine obnovili - utoplili još četiri škole na području Županije.
Podsjetiti ću i na to kako je naš cilj obnoviti sve javne ustanove u Županiji. Cilj je ambiciozan, ali sam uvjeren i ostvariv'', kazao je predsjednik Herceg.

Prva faza projekta Energetske učinkovitosti u HNŽ simbolično je okončana otkrivanjem ploče Osnovne škole fra Didaka Buntića u Čitluku, koju su otkrili dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk i Marin Kapular, ravnatelj škole, nakon čega su članovi Vlade i Skupštine HNŽ, zajedno s djelatnicima obišli obnovljenu školu.

Nakon obilaska škole, a prije početka sjednice Vlade, predsjednik Herceg, sa suradnicima, posjetio je Službu za zapošljavanje HNŽ - Područni ured Čitluk.