Prof. dr. sc. Mirjana Milićević: Cilj turističkoga foruma je proširenje turističke ponude u Brotnju

mirjana milićević, Brotnjo
...predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega u okviru manifestacije "Dana berbe grožđa - Brotnjo 2018." u nedjelju, 16. rujna, u 14 sati u hotelu Brotnjo u Čitluku. Turistički forum stavlja naglasak upravo na ono čime se Brotnjo ponosi, tradiciju uklopljenu u prirodnu baštinu. Kroz stručna predavanja, dijalog i primjere dobrih praksi te iskustva renomiranih panelista, cilj turističkog foruma je predstaviti mogućnosti i dobre prakse iz turistički razvijene regije Republike Hrvatske te uputiti na nove prilike, način suradnje te smjernice u razvoju atraktivnih oblika turizma. Osobe s dugogodišnjim iskustvom u razvoju destinacijskoga turizma, turističkim trendovima i korištenju prirodnih resursa u turizmu prezentirat će pregled stanja, mogućnosti kvalitetnog pokretanja i održavanja agroturizma kao destinacijskog prioriteta, razgovarat će se o ulozi vanjskih utjecaja, ulozi turističkih vodiča, uključivanju destinacije u europske kulturne rute, eno i gastronomskoj ponudi i njezinu privlačnom utjecaju, a sve u cilju poticaja razvoja kompletne turističke ponude u ruralnim naseljima općine.

O ulozi prirodnih resursa i resursne ponude za razvoj turizma u Brotnju govorit će prof. dr. sc. Mirjana Milićević, pročelnica smjera turizma i zaštite okoliša i voditeljica Centra za EU integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru. O razvoju suvremenih trendova u turizmu, spoznaji i iskustvu rada te razvoju u turizmu govorit će dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizma RH.

Mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj, govorit će o aktualnim trendovima i mogućnostima razvoja agroturizma. Iznijet će primjere provedenih projekata na nekoliko ruralnih područja u Hrvatskoj. Razvoj kulturnih ruta u kombinaciji s postojećim resursima prilika je za proširenje ponude i razvoj kulturnog turizma. O tomu će govoriti Dubravka Davidović, predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute "Tur Kultur".

Važnost turističkih vodiča u razvoju turizma je neprocjenjiva. Kolika je njihova uloga u razvoju turizma, objasnit će predsjednica Zajednice hrvatskih društava turističkih vodiča Kristina Nuić Prka.

Gastronomska ponuda nezamjenjivi je dio svakog turističkog posjeta. O zadovoljstvu turista i ulozi tradicijske gastronomske ponude u ukupnoj turističkoj ponudi govorit će Branimir Penava, voditelj Etno sela "Herceg".