FOTO  Prigodnim programom svečano obilježen Dan OŠ Bijakovići

Bijakovići, škola
...te škole i školstva u Bijakovićima i Međugorju. OŠ Bijakovići trenutno pohađa 416 učenika, a u njoj su zaposlena 45 djelatnika. Kao što je i red, obilježavanje Dana škole počelo je svetom misom zahvalnicom, koju je u 100-njak metara udaljenoj župnoj crkvi sv. Jakova Međugorju slavio međugorski svećenik fra Stanko Ćosić, a na kojoj se molilo i za sve pokojne učenike i nastavnike te škole.

Nakon svete mise u skučenom školskom predvorju za učenike upriličen je prigodan i zanimljiv program. Tom prilikom nazočne je biranim riječima pozdravio ravnatelj škole prof. Veselko Pehar. On je učenicima i djelatnicima čestitao Dan škole te u kratkim crtama predstavio školu kojom rukovodi te zahvalio učenicima i učiteljima na trudu oko obilježavanja te svečanosti. Posebno je naglasio kako su ti učenici uspješni u nastavnim aktivnostima te dodao kako je, unatoč žalosnoj činjenici što je OŠ Bijakovići jedna od rijetkih u Hercegovini koja nema školsku športsku dvoranu, čak 45 njezinih učenika osvojilo brojna priznanja, pehara i medalja različita sjaja sudjelujući na općinskim, međuopćinskim, županijskim, federalnim državnim , balkanskim i drugim međunarodnim natjecanjima u karateu, atletici, tenisu, glazbi i drugim izvanastavnim aktivnostima. Ujedno je pozvao roditelje da učine sve i podrže potrebu gradnje športske dvorane i novih učionica za devetogodišnje obrazovanje.

Poznato je da izvannastavne aktivnosti imaju za cilj poticati učenike na razvijanje talenata, njegovanjem potrebe bavljenja športom i i zdravim životom, razvijanje športskog duha i želje za natjecanjem te poticanje društveno poželjnih oblika ponašanja i kvalitetno korištenje slobodnog vremena među mladima.

Stoga i ne čudi što je ovogodišnji proigram obilježavanja Dana OŠ Bijakovići u cijelosti bio posvećen predstavljanju spomenutih 45 uspješnih učenika, uglavnom mladih karatista, atletičara, tenisača i glazbenika, čijih je više od 500 osvojenih medalja, pehara i priznjanja za Dan škole posjetiteljima izloženo i u učionici glazbenog odgoja. Na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana škole ti su uspješni učenici javno predstavljeni, pri čemu su im ravnatelj škole Veselko Pehar te predsjednica Školskog odbora Mira Sivrić svakom od njih uručili vrlo vrijednu monografiju „Sto deset godina školstva u Bijakovićima i Međugorju", a nazočni su ih nagrađivali zasluženim i dugotrajnim pljeskom.
Treba reći da su, uz učenike, učitelje i vjeroučitelje, toj svečanosti nazočili brojni roditelji učenika, mještani i predstavnici MZ Bijakovići i Međugorje, predstavnici , općine Čitluk i ravnatelji susjednih škola i drugi uzvanici. Nažalost, po običaju izostali su predstavnici županijskog Ministarstva i Zavoda za školstvo iz Mostara, a doista su imali prigodu uvjeriti se kako se nastavne i izvannastavne aktivnosti u toj školi, unatoč skučenosti prostora, organiziraju i provode na vrlo visokoj razini.

Brotnjo.info

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ