Pri kraju su radovi na izgradnji nove zgrade čitlučke Srednje škole

Naime, ovih se dana uređuje vanjska fasada, a unutarnji radovi uglavnom su završeni. Preostalo je još postaviti parkete i sanitariju, obojiti zidove, očistiti i opremiti učionice, kabinete i ostale prostorije te izgraditi jedno vanjsko igralište. 

Kako smo doznali od ravnatelja škole Velimira Pinjuha, kada bude završena, nova školska zgrada imat će tri lamele s 20  učionica i osam kabineta, moderno uređene sanitarne čvorove i ostale potrebne sadržaje. Jedino će nedostajati školska športska dvorana koja će se graditi drugoj fazi zajedno s tri športska igrališta. Sredstva za gradnju čitlučke škole zajednički su osigurali Vlada HNŽ, Vlada F BiH i općina Čitluk koja je za tu svrhu i u ovogodišnjem proračunu predvidjela 697.000 KM.

Gradnja nove školske zgrade bila je nužna jer se, zbog povećanog broja stanovnika u Brotnju, stalno povećava broj učenika pa odavno čitlučka škola muku muči s nedostatkom školskog prostora. Zbog tih se problema redovna nastava u postojećoj zgradi održava u dvije smjene, a izborna nastava subotom, što pričinjava goleme poteškoće i učenicima i prosvjetnim djelatnicima. Koliki je to problem najzornije pokazuje činjenica da se zbog skučenosti prostora u prve razrede Srednja škola može primiti svega šest razrednih odjela, a svake godine osnovnu školu završi deset razrednih odjela.  Ti će se problemi brzo riješiti jer će nova školska zgrada imati kapacitet za prihvat 1.000 učenika (trenutno ih ima 860), što znači da će  zadovoljavati potrebe cijele općine Čitluk u idućih 50 godina.      

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info