Predstavljena peta knjiga pjesama Petra Milića Periše „Otajstva slobode“

...na svečan način predstavljena peta knjiga pjesama Petra Milića Periše simbolična naziva „Otajstva slobode“. 

 Pred brojnim ljubiteljima pisane riječi, o toj knjizi, koja je u kratkom roku doživjela drugo izdanje, govorili su: književnik Krešimir Šego, ravnatelj spomenutog Fakulteta Marko Antonio Brkić, novinar Emil Karamatić i glumica Tina Čović koja je vodila program.

- Knjigom Otajstva slobode Petar Milić Periša, s jedne strane, potvrđuje da je riječ o pjesniku istančana izričaja i, s druge strane, pjesniku koji svakim svojim djelom pomiče granice vlastita pjevanja. Time što je u stihovima prisutnija gruba stvarnost, on nije izgubio sunčane snove, s kojima je ušao u književnost. On ih i dan-danas gradi, bez obzira slagali se ili ne s njime je li vrijeme od sunčanih snova. U tome je svoj, a na čitatelju je poći s njime, zakoračiti u svijet koji nam iskreno podaruje i otvara. U novoj strukturi knjige, na način kako je to učinio u Otajstvima slobode, potvrđuje se pjesnikom koji će svakom svome čitatelju podariti nešto novo, nepoznato – rekao je uz ostalo recenzent knjige književnik Krešimir Šego.

Predstavljajući Milićevu knjigu Otajstva slobode, novinar Emil Karamatić, međi ostalim je kazao:

- Vrijednost ove Petrove knjige, prije svega, je u tomu što se bavi temom koja je neiscrpna. Petar se uporna bavi pitanjem sloboda, a slobode su nešto što je neograničeno. Naime, taman kad pomislimo da smo došli do jedne određene niti, tek tada vidimo da smo se uhvatili za jedan kompleksan problem iz kojega se teško izlazi. Prema onom što Petar piše i što govori i za što se Petar zalaže, slobode su nešto što, prije svega, daje i ostavlja onima koji žele uporno tragati za tom neiscrpnom temom. 

- Najveća vrijednost Petra i Petrove knjige je što se bavi onim što ga zanima, a to je pjesništvo, to je život, to je obitelj. Nekima se može sviđati, nekima se može ne sviđati, ali je Petar Milić nezaobilazna pojava, ne može ga se ignorirati. Drago mi je da smo uspjeli zainteresirati mnoge za ono što on radi – rekao je Marko Antonio Brkić, ravnatelj Fakulteta društvenih znanosti dr. Milenka Brkića u Bijakovićima.

Kažimo i to da su nekoliko pjesama iz te Milićeve knjige nadahnuto kazivali Tina Čović, Miroslav Minja Zelenika te Josip i Ante Milić, a nastupom u glazbenom dijelu programa tu su svečanost uveličali Mihaela i Josip Milić.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info