Predstavljen idejni projekt budućeg autobusnog kolodvora u Međugorju

...nažalost, još uvijek nema odgovarajući autobusni kolodvor.

Naime, autobusi na redovnim linijama koji svraćaju u Međugorje godinama se zaustavljaju na neprikladnom stajalištu, gotovo na samoj glavnoj cesti u blizini međugorske Pošte ugrožavajući tako sigurnost svih sudionika u prometu. Dodatnu opasnost predstavlja i to što se autobusi, kako bi došli na to stajalište, moraju okretati na obližnjem vrlo frekventnom raskrižju kod mosta na potoku Lukoć.

Čini se, ipak, da bi se taj dugogodišnji akutni problem uskoro mogao početi rješavati. Naime, na posljednjoj sjednici OV Čitluk vijećnicima je predstavljen idejni projekt budućeg autobusnog kolodvora. Budući da je ta vijest obradovala sve pučane Međugorja, a posebice vozače redovnih autobusnih linija, jučer smo čitlučkog načelnika Ivu Jerkića zamolili da nam nešto više kaže o tome.

Uzorak Slike
Kolodvor je prijeko potreban za linijski prijevoz / Foto: Ilustracija

- Na posljednjoj sjednici Vijeća donesena je odluka o zamjeni zemljišta s PZ Agroplod čime smo dobili oko 900 četvornih metara prostora za izgradnju autobusnog stajališta u Međugorju. Zapravo, za tu potrebu zamijenili smo prostrani dvorišni prostor ispred Agroplodove zgrade uz glavnu cestu, a Agroplodu dodijelili odgovarajuću zemljišnu površinu iza njihove zgrade. Tako će na tom prostoru, u neposrednoj blizini Pošte i Policijske postaje, biti izgrađen mini autobusni kolodvor. On će, prema idejnom rješenju, imati tri perona isključivo za linijski autobusni prijevoz, rampu za ulaz i izlaz autobusa i  četiri taksi stajališta - kaže načelnik Jerkić.

Kad će se krenuti u realizaciju tog projekta ?

- To je idejno rješenje. Treba još izraditi glavni projekt, a potom krenuti u realizaciju izgradnje kolodvora kako se autobusi na domaćim i međunarodnim linijama ne bi više zaustavljali na glavnoj ulici. Vjerujem da ćemo već u ovoj godini realizirati taj projekt, bilo raspisivanjem natječaja za neki vid koncesije s nekom od prijevozničkih kuća ili, pak, po sustavu javnog-privatnog partnerstva, o čemu ćemo odlučiti naknadno – rekao je načelnik Jerkić te dodao kako će mini kolodvor biti samo privremeno rješenje dok se ne pronađe lokacija za trajno rješenje međugorskog autobusnog kolodvor.

Uzorak Slike
Iznimno opasno 'okretište' na mostu u Međugorju koriste desetine autobusa

Golema proračunska sredstva za ceste u industrijskim zonama

- Proračunom općine Čitluk predviđena su golema sredstva, više od 900.000 KM, za izgradnju cesta, prvenstveno u trima industrijskim zonama?

- Mi imamo tri gospodarske zone (Tromeđa,  Blizanci i Blizne gomile) u koje smo zajedno s Federalnim ministarstvom rada, poduzetništva i obrta do sada ulagali u izgradnju prometnica. To smo činili i činimo stoga kako bismo i mi dijelom pomogli uređenju industrijskih zona i stvaranju boljih uvjeta za rad naših gospodarstvenika i omogućili im otvaranje novih radnih mjesta i tako  pridonijeli ublažavanju akutnog problema nezaposlenosti.

Do sada se to financiralo sredstvima koja su dijelom osiguravali gospodarstvenici, dijelom općina Čitluk, a dijelom spomenuto federalno ministarstvo. Zašto smo u ovogodišnjem općinskom proračunu predvidjeli veća sredstva za tu svrhu? Naprosto zato što smo u prošlog godini od Federalnog ministarstva rada, poduzetništva i obrta dobili dio sredstava koja u ovoj godini namjeravamo realizirati u industrijske zone Blizanci i Blizne gomile, a i u ovoj godini ćemo svojim programima aplicirati za dobivanje novih sredstava za izgradnju cesta u industrijskim zonama. Stoga su i stavke u proračunu za to poprilično velike.

Jer, što mi uložimo više sredstava u infrastrukturu, gospodarstvenici će više ulagati u modernizaciju proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta – ističe čitlučki načelnik Jerkić.

Ima li zahtjeva za gradnju novih proizvodnih kapaciteta ?    

- U posljednje vrijeme takvih je zahtjeva vrlo malo. Nešto zainteresiranih ima za gradnju pogona na Tromeđi i u Blizancima, ali je u 2009. godini bilo mnogo manje zahtjeva nego ranije. Jednostavno je stalo s ulaganjima pa se i po tome osjeti gospodarska kriza – rekao nam je čitlučki načelnik Ivo Jerkić.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo info
Foto: Autobusi.org