Predstavljanje knjige prof. dr. Ivica Šarca

Ovih dana iz tiska je izišla knjiga u autorstvu Ivice Šarca pod naslovom: Metastaze jedne revolucije. Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine.

Predstavljanje knjige će se održati u utorak, 11. lipnja 2019., s početkom u 20 sati u hotelu Brotnjo, Čitluk. Knjigu će, uz autora, predstaviti prof. dr. Božo Goluža i dr. sc. Robert Jolić. Voditeljica programa je Sanja Pehar.
Nastala najvećim dijelom kao rezultat pretraživanja izvorne građe u arhivskim ustanovama u Mostaru, Zagrebu i Beogradu, knjiga obrađuje razdoblje od dolaska jugoslavensko-partizanskih postrojbi u zapadne dijelove Hercegovine i uspostave prve komunističke vlasti do završetka procesa njihova ovladavanja ovim prostorom (listopad 1944. - ožujak 1945.).
Iz slojevitoga tematskog sklopa posebno izdvajamo odnos i postupke novih (vojnih i političkih) struktura moći, partizanskih i partijskih, prema lokalnom hrvatskom pučanstvu kao i prema hercegovačkim franjevcima, napose onima iz širokobriješkoga i mostarskoga samostana.
Tagovi: Čitluk knjiga
06.06.2019 u 19:17
loading...