Počelo trganje: Kvaliteta grožđa je izuzetno dobra, a urod nešto manji od prošlogodišnjeg

trganje, grožđe, Berba grožđa, Dani berbe grožđa,  Dani berbe grožđa Brotnjo, Dani berbe grožđa
Kako je to događaj koji je od iznimnog značenja i za Vinariju i cijelu  općinu Čitluk, o ovogodišnjoj berbi, urodu i kvaliteti grožđa razgovarali smo sa Željkom Nakićem, direktorom čitlučke Vinarije:

- Već ranije počeli smo berbu vranca i ranijih sorti grožđa na plantažama Hercegovina-vina u Mostaru, a jučer  smo počeli berbu bijele sorte Chardonnay na plantaži Trtle u Blatnici, a danas krećemo u berbu žilavke na plantaži Kameni vinogradi u Blizancima.

Tko sve sudjeluje u berbi grožđa?

- Uz naše djelatnike, koji pažljivo biraju grožđe po vinogradima, i ove smo godine una poslove „trganja“ angažirali oko 150 sezonskih radnika s područja naše općine koji godinama rade na poslovima berbe, pljevidbe i sl. Plaćamo ih po učinku pa ovisno o količini ubranog grožđa dnevno mogu zaraditi 35 do 50 MK. Uz to osiguravamo im i topli obrok – kaže Ž. Nakić.

Uzorak Slike

Jeste li zadovoljni ovogodišnjom  kvalitetom i urodom grožđa?

- Zahvaljujući izuzetno povoljnim vremenskim prilikama, iznimno smo zadovoljni kvalitetom, ali i urodom grožđa koji će biti nešto manji nego lanjske rekordne godine. Kiša koja je pala u pravo trenutak te obilje sunčana i topla vremena zasigurno su se povoljno odrazili na količinu sladora u grožđu.

Problemi s otkupom

Planirate li otkupljivati grožđe od privatnih vinogradara?

- Prema mojim informacijama, čini se da će ove godine biti poprilično tržnih viškova grožđa. Iako bismo rado ljudima pomogli, to će nam biti teško jer imamo dosta vina u zalihama.  Kako je ovo druga godina zaredom iznimno dobre berbe, bojim se da naši kapaciteti ni fizički neće biti spremni primiti više grožđa od onog koje proizvedemo na svojim plantažama.

Uzorak Slike

Cijene nepoznate

Kolike bi mogle biti otkupne cijene grožđu ?

- Vidite, pojavile su se neke dezinformacije kako će Vinarija Čitluk otkupljivati grožđe po 80 feninga. To uopće nije točno jer niti sam ja osobno niti bilo tko drugi to rekao. Ponavljam, kako sada stvari stoje, Vinariji Čitluk neće moći primiti i jedan jedini kilogram sa strane jer ćemo teško uspjeti u podrum smjestiti i svoje količine. O otkupu i cijenama  pozvaniji su govoriti vlasnici manjih vinarija u Brotnju koji svake godine otkupljuju grožđe. Dakle, Vinarija Čitluk uopće ne određuje cijenu grožđu jer ga već nekoliko godina uopće ne otkupljuje – rekao nam je Željko Nakić, direktor Vinarije Čitluk.

Uzorak Slike

Budući da je zbog krize prodaja vina bila slabija te da ga ima mnogo u zalihama, ove će godine broćanski vinogradari imati problema s prodajom grožđa. Ni Grgo Vasilj, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Hercegovine, nije nam mogao reći koliko će se grožđa otkupiti i kolika će mu biti otkupna cijena. Kazao je samo kako misli da će se kilogram grožđa plaćati najviše 1.30 KM. On tvrdi da će i ove će godine vlasnici vinarija s područja Brotnja sa svojim kooperantima ponaosob dogovarati količinu i otkupnu cijeni grožđu.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info