Počeli deveti Didakovi dani

Simbolično vijenac su položili i svijeću zapalili učenici čitlučke Osnovne škole koja s ponosom nosi ime velikana koji se tako mnogo trudio oko opismenjavanja Hercegovine i koji je tako mnogo učinio za mlade.

„Za svaku je pohvalu što ste vi župljani zajedno sa župnikom pokrenuli inicijativu za obilježavane Dana fra Didaka Buntića i mislim da je kroz ovih devet godina uistinu puno napravljeno na promicanju života i djela fra Didaka Buntića" kazao je načelnik Ivo Ino Jerkić komentirajući kako je manifestacija Didakovih dana došla blizu jubileju i pozvao sve okupljene da svojim prisustvom na svim događanjima četverodnevnog programa uveličaju Didakove dane.

Pored dva simbola fra Didaka na Paoči, spomenika i spomen kuće, župnik župe Gradnići fra Mate Dragićević je pozdravio sve okupljene i zavalio im se na dolasku, te kazao kako je fra Didak i danas tako nazočan i vidljiv kao da nije umro, dodajući kako velikani srca, uma i duha uistinu ne umiru.

„Jedna od fra Didakovih najprepoznatljivijih karakteristika bila je neizmjerna ljubav prema svom narodu, koja je postala izvorište svih njegovih ideja i ušće svih ostvarenja. Bio je istinski domoljub, borac za prava svakog čovjeka. Svojim djelovanjem predstavljao je primjer na koji način se boriti za prava svog naroda i domovine. Bio je jedna od najutjecajnijih osoba u Hercegovini prvih desetljeća 20 st... Taj velikan srca, uma i samoprijegornog života nezaobilazni je svijetli stup naše povijesti ne samo po širokobriješkoj bazilici - crkvi, nego i po gospodarskim podvizima" -kazao je fra Mate Dragićević.

U nastavku svog govora župnik župe Gradnići pomno je nabrojao mnogobrojna fra Didakova djela iz svih oblasti života zbog kojih mu je zahvalni narod s pravom udijelio naziv otac Hercegovine, kao i naš Ćiril i Metod, Mojsije, Leonida, spasitelj sirotinje, naš otac i majka. Fra Mate se također zahvalio framašima koji su pjesmom posvjedočili da je Bog pokrenuo fra Didaka na velika djela i mladim tamburašima čijim je nastupom završio prigodni program na Paoči.

Istu večer u Majčinom selu održan je prigodni koncert, a program se nastavlja večeras svečanim otvaranjem 9. Didakovih dana.

citluk.ba