Otvorena samostalna izložba slika akademske slikarice Anele Korać iz Čitluka

...predstavila radovima objavljenim pod naslovom „Oda Hercegovini“. Anela Korać spada među najperspektivnije likovne umjetnike prvog naraštaja ALU na Širokom Brijegu, koja se, nakon više samostalnih i skupnih izložbi u BiH,  svojim radovima odlučila predstaviti ljubiteljima likovne umjetnosti u Zagrebu.

- Samostalna   izložba  akademske  slikarice Anele Korać prezentira recentni ciklus slika i crteža. Slikarica lirskog senzibiliteta, napravila je određeni iskorak u odnosu na raniji pristup slici, opredijelivši se za manje formate i minijature. Dosljedna slikarskom materijalu- kolažiranju i svojoj paleti, napušta ranije apstrahiranje forme, ali se ne priklanja mimetizmu i doslovnom prepisivanju realnosti.


U samom procesu rada prepušta se jednoj slobodnoj igri građenja kompozicija, ležerno i sa puno emocije oslikava svoje krajolike, sklapajući ih kadriranjem lazurno obojenih ploha i povezujući spontanim crtežom u više ili manje prepoznatljive motive zavičajnog krajolika. Tehnika je ne ograničava, ona joj pruža razne mogućnosti kombiniranja oblika i neobičnih prostornih odnosa, oslobađajući njenu maštu - napisala je u predgovoru prigodnog kataloga izložbe akademska  slikarica Dragana Nuić Vučković.

Izložbu je otvorio predsjednik Broćanske zajednice u Zagrebu dr. Marin Martinac, a o izloženim radovima mlade autorice te značenju Galerije Matice hrvatske govorio je potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić. Uz to, o dugogodišnjoj suradnji Ogranka Matice hrvatske iz Čitluka sa Središnjicom Matice hrvatske u Zagrebu, posjetiteljima su govorili Andrija Stojić, predsjednik OMH  Čitluk i Vanja Babić, voditelj Galerije Matice hrvatske.

Kažimo i to da će slike Anele Korać krasiti Galeriju Matice hrvatske u Zagrebu sve do 3. studenog.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info