Općinski sud u Čitluku neće početi s radom ni u travnju

Čitluk, sud
Oni su trebali početi s radom 1. prosinca, ali nakon velikog broja prigovora, VSTV BiH je bio primoran priznati pogrešku i vratiti priču u zakonske okvire.

Nakon toga je ispravio odluku te imenovao suce u čitlučki Sud u skladu s nacionalnim sastavom lokalnog stanovništva, što nalaže i zakon. Ipak, tada nije donio odluku o početku mandata sudaca, piše Vecernji list.

Kako su nam rekli iz VSTV-a BiH, nisu dobili potvrdu nadležnog ministarstva da su osigurani svi uvjeti za početak rada ovoga suda. Ostaje nejasno što se promijenilo po ovom pitanju jer je prošle godine Sud imao uvjete za početak rada i odmah se odredio datum početka rada sudaca, dok sada to nije slučaj, nego su potrebne nove potvrde.

Iako se očekivalo kako će VSTV BiH na sjednici koja počinje danas donijeti odluku o datumu kada će suci u Čitluku preuzeti svoje dužnosti, to se nije dogodilo. Razlog ostaje nepoznat, odnosno VSTV BiH vjerojatno još čeka potvrdu kako Sud ima uvjete za početak rada.

Ponavljamo, ista mu potvrda nije trebala kada je u Čitluku imenovao suce iz reda bošnjačkoga i srpskog naroda.

- Stječe se dojam kako netko namjerno blokira početak rada Općinskog suda u Čitluku. Teško je prihvatiti činjenicu kako je ovdje sada možda riječ o osveti hrvatskim dužnosnicima koji su se pobunili protiv protuzakonskih imenovanja, tražili da se cijela priča vrati u zakonske uvjete i na kraju uspjeli u tome. Ako je u pitanju odmazda, onda se trebamo zabrinuti za domaće pravosuđe, rekli su nam naši sugovornici.

Inače, zbog ovoga stanja svi predmeti su na čekanju. Sud u Mostaru odbija primati predmete iz Čitluka jer ta općina službeno ima svoj sud, a činjenica kako on ne radi samo predstavlja još jedan apsurd u domaćem pravosuđu.

Lokalne vlasti, ali i odvjetnici, upozoravaju kako su na ovaj način ljudima onemogućena temeljna ljudska prava te kako ovo stanje treba što prije ispraviti.

VSTV BiH očito nije previše zabrinut zbog ovih događaja te pitanje Općinskog suda u Čitluku ne rješava ni pola godine otkako je donio nelegalne odluke i sam stvorio problem koji nikome nije bio potreban.