Održana godišnja Skupština čitlučke Udruge „Susret“

Na Skupštini, kojom je predsjedala Jasminka Vasilj, razmatrano je i jednoglasno usvojeno izvješće o dosadašnjem radu i program rada Udruge u ovoj godini, a  vođena je opsežna rasprava o reviziji invalidnina i prednacrtu Zakona o temeljnim pravima osoba s invaliditetom i drugim pitanjima. 

Raspravljajući o dosadašnjem radu sudionici Skupštine odreda su isticali kako je Udruga „Susret“, unatoč tome što je osnovana tek prije godinu dana, svojim  radom i aktivnostima u potpunosti opravdala svoje postojanje. Uz to što je okupilo mnogu djecu, njihove roditelje i brojne prijatelje, vodstvo Udruge aktivno je sudjelovalo u akcijama  pružanja pomoći i olakšavanja života djeci s posebnim potrebama i njihovim obiteljima.

Dobrotom nabavljena dva busa

Istaknuto je kako je vodstvo Udruge, u suradnji s čitlučkim župnikom fra Miljenkom Mikom Stojićem, organiziralo i uspješno provelo plemenitu akciju „Dobrotom usrećimo drugoga“ u kojoj je prikupljen novac kojim je nedavno kupljeno specijalizirani vozilo s platformom prilagođenom za prijevoz djece s posebnim potrebama do specijalne škole i radionica u Mostar.

Cijena tog vozila je 114.000 KM, a za njegovo plaćanje treba prikupiti još 7.000 KM. Tom akcijom Brotnjaci su još jednom pokazali svoju plemenitost, velikodušnost i odlučnost pružati pomoć ljudima u nevolji. Stoga se predsjednica Udruge Jasminka Vasilj, u ime djece i ostalih članova, javno zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli tu plemenitu akciju. 

Na Skupštini je rečeno kako je u listopadu prošle godine Udruga za pomoć mladima i osobama s invaliditetom „Muintir Mhuire“ iz Irske, čitlučkoj Udruzi „Sustret“ velikodušno darovala dobro očuvani mini-bus marke Mecedes s desetak sjedišta, koji je opremljen posebnom automatiziranom platformom i ostalom opremom prilagođenom za prijevoz djece s posebnim potrebama. Stoga je na Skupštini Udruge „Susret“ donesena odluka kojom je gospodin Donal O'Callaghan, duhovni vođa Udruge „Muintir Mhuire“ iz Irske, proglašen za počasnog člana te čitlučke Udruge. U znak zahvalnosti za nesebično zalaganje i rad u Udruzi, počasnim članovima Udruge proglašeni su i aktivisti Dragan Kozina, Andrija Vasilj i Franjo Vasilj

Primjedbe na reviziju i prednacrt novog Zakona

Predsjednica Udruge Jasminka  Vasilj na Skupštini se osvrnula i na prednacrt Zakona o temeljnim pravima osoba s invaliditetom te u svezi s tim kazala:

- Naša temeljna primjedba na ovaj Zakon jest što je u njem predviđeno da će se stalno vršiti revizije invaliditeta. Mi smatramo djecu koja su rođena s Dawnovim sindromom, djecu koja boluju od epilepsije, cerebralne paralize i koja su mentalno retardirana, ne treba podvrgavati reviziji jer je znanstveno dokazano da se ne mogu izliječiti.

To je maltretiranje djece i njihovih roditelja jer ih svake godine treba voditi na reviziju i plaćati visoke troškove revizije. Takvu djecu Zakonom treba izdvojiti iz obveznih revizija jer ona već imaju dokumentaciju o svom  zdravstvenom stanju – rekla je J. Vasilj te nastavila :

- Smatramo, također, da je poražavajuće i to što je prednacrtom spomenutog Zakona predviđeno da će se naknada za invalidnost našoj djeci umanjivati kad god    u proračunu nedostaje novca. O tom je u dnevnom tisku bila samo jedna kratka informacija. Zašto oni koji glasuju za to ne umanje svoje plaće, a odlučuju baš najugroženijima oduzeti i ono malo što im pripada ? Sad se pokazalo da su civilnim invalidima umanjili iznos za 10 posto, a trebali su umanjiti i vojnim invalidima, no nisu jer je njih desetak došlo na sjednicu Parlamenta – ogorčeno je rekla predsjednica Vasilj, te na karaju istaknula:

- U cilju poboljšanja i kvalitetnije izrade tog Zakona koji će štititi našu djecu, roditelji djece s posebnim potrebama moraju sudjelovati u izradi prijedloga tog Zakona i svojim prijedlozima, mišljenjima i sugestijama kroz javnu raspravu, utjecati na njegovo poboljšanje. Stoga će naš glavni zadatak u idućem razdoblju biti rad na povezivanju svih naših Udruga na razini Bosne i Hercegovine kako bismo utemeljili jednu krovnu Udrugu koja će voditi računa o Zakonima koji se tiču djece s posebnim potrebama. Ako bude trebalo našu djecu vodit ćemo i u Sarajevo – rekla je Jasminka Vasilj i dobila jednodušnu podršku svih članova Udruge „Susret“ pa su njezini prijedlozi prihvaćeni su kao zaključci Skupštine.

Kažimo i to da su Skupštini Udruge „Susret“ nazočili i predstavnici ljubuške Udruge, pri čemu su razmijenili međusobna iskustva u radu.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info