Obilježen Dan hrvatskih branitelja općine Čitluk

Brotnjo, Čitluk, branitelji
Današnja svečanost započela je polaganjem vijenaca i molitvom ispred Spomen-obilježja u središtu Čitluka, a nastavljena koncelebriranom svetom misom zadušnicom za 38 Brotnjaka poginulih u Domovinskom, koju je u prepunoj župnoj crkvi Krista Kralja, uz koncelebriranje fra Mire Šege i don Đure Bendera, predslavio dekan Broćanskog dekanata i čerinski župnik fra Dario Dodig.

- Isus će na posljednjoj večeri izreći oporuku svojim učenicima :'Veće ljubavi nitko nema od ove položiti život za braću ! ' Položiti život ! A danas se gleda kako život sačuvati, uščuvati po svaku cijenu. A naši branitelji su baš to učinili - uložili svoj život da danas jesmo. Poruka je jasna da i mi to trebamo činiti po isusovim riječima. Istina danas od nas ne traži da život polažemo, ali na drugačiji način potrebno je založiti se za vrijednosti. Mi to u kršćanskom životu zovemo vrednote, kreposti. Imamo ih bogoslovne : vjera, ufanje (nada) i ljubav i ljudske kreposti : razboritost, pravednost , jakost i umjerenost. Čini mi se da se danas malo o tom i govori, a kamo li da molimo i slijedimo ove kreposti koje nikada ne prolaze, koje zavazda ostaju . Toga nam danas treba, odnosno takvih nam ljudi, kršćana danas treba. Vjerujem da je to i zalog i oporuka poginulih naših branitelja, pa i živućih branitelja. Ove vrijednosti, vrednote, kreposti treba isticati, živjeti po nji9ma, jer tek tada smo pravi kršćani i onda se time možemo ponositi - rekao je fra Dario u nadahnutoj propovijedi.

Svečani mimohod kroz Čitluk

Nakon svete mise, predvođeni mladima s brojnim zastavama ratnih postrojbi Brotnja te akordima Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, sudionici današnje svečanosti u svečanom su se mimohodu uputili Ulicom kralja Tomislava do Hotela Brotnjo gdje je održana svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na Brotnjake koji su svoje živote položili za slobodu i opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima i 23. obljetnicu organiziranog otpora Brotnjaka srpsko-crnogorskom agresoru. Svečanost počela intoniranjem Lijepe naše i minutom šutnje za 38 u Domovinskom ratu poginulih branitelja Brotnja, što je popraćene prikazivanjem njihovih slika na velikom zaslonu koje su izmamile mnoge suze i duboke uzdahe nazočnih, poglavito njihovih najmilijih.

Riječ čitlučkog načelnika Ive Jerkića

Potom se u ime organizatora, rodbini poginulih, čitlučkim braniteljima i brojnim pripadnicima postrojbi HVO Brotnja, predstavnicima čitlučkih udruga, te brojnim visokim gostima i uzvanicima prigodnim riječima obratio čitlučki načelnik Ivo Jerkić. On je tom prilikom svima čestitao Dan branitelja i 22. obljetnicu prvih obrambenih postrojbi na području na području općine Čitluk, te uz ostalo kazao:

- Općinsko vijeće Čitluk u listopadu 2010. godine donijelo je odluku o određivanju dana branitelja općine Čitluk kojom je usvojen prijedlog Odbora za pitanja branitelja i ratnih stradalnika da se 18. rujna u Čitluku obilježava dan branitelja . Od tada već četvrtu godinu zaredom na organiziran i dostojanstven način obilježavamo dan osnivanja prvih obrambenih postrojbi na području Brotnja. Suočen s agresijom cijeli naš narod morao se braniti i stati u obranu vjekovnih ognjišta. Teškom mukom, nadljudskim naporima, krvlju, ali nažalost i vlastitim životima hrvatski branitelji su branili i obranili svoja ognjišta. Zahvaljujući neizmjernoj hrabrosti i vojničkom umijeću branitelji su zaustavili agresora, sačuvali naše domove i naše živote te nas na taj način zauvijek zadužili. Dug prema našim braniteljima je tim veći kada znamo da su u obrani Domovine, idući iz akcije u akciju i s jednog na drugo ratište, ginuli naši najbolji sinovi, muževi, očevi, prijatelji - rekao je načelnik Jerkić te uputio pozdrave našim haškim uznicima mjesta također upućujem pozdrave i našim haškim uznicima, posebno Brotnjacima Bruni Stojiću i Valentinu Ćoriću.

Obraćanje ministra branitelja

Potom se u ime denisa lasića, predsjednika Vlade HNŽ, nazočnima obratio Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ. On je pozdravio branitelje Brotnja, čestitao im Dan branitelja općine Čitluk, te ukazao na potrebu obrane dostojanstva svakog branitelja i Domovinskog rata. Posebno je istaknuo kako branitelji nikada ne smiju posustati, da i dalje moraju zbijati redove u borbi protiv nelegalnih revizija, mijenjana zakona i krivotvorenja povijesti. Kazao je kako hrvatski narod sada, više nego ikad, mora pokazati da je jedinstven te obećao kako će se branitelji uspjeti obraniti u toj presudnoj bitci za svoj hrvatski narod, njegova prava i slobodu.

Predavanje Željka Raguža

Na današnjoj svečanoj akademiji izuzetno stručno i korisno predavanje održao je Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH. U svom predavanju Raguž je opširno i dokumentirano govorio o sucima i povjesničarima Haškoga i domaćih sudova u BiH o Domovinskom ratu, odnosno o ulozi vještaka u procesima na Haškom sudu i na sudovima u BiH. Kazao je kako se kroz vještačenja vještaka o ratnim događajima, odnosno počinjenim zločinima u ratu, stvaraju pretpostavke da sudovi mogu na objektivniji način donositi presude i o individualnoj odgovornosti u ratnim zločinima, ali i u kontekstu ratnih zbivanja u kojima su se zločini dogodili.

O značenju čitlučkih postrojbi u Domovinskom ratu Raguž je kazao :

- Značenje čitlučkih postrojbi u obrani, može se razumjeti u sklopu obilježavanja ovog rujanskog Dana branitelja općine Čitluk i u kontekstu sudjelovanja njihova sudjelovanja u zaustavljanju napada JNA i njezinih rezervista na područje Hercegovine te da su tijekom Domovinskog rata dali svoj doprinos na drugim ratištima izvan svoje općine - rekao je Željko Raguž.

Na svečanoj akademiji pročitani su najbolji literarni i likovni radovi učenika OŠ Čitluk, Čerin i Bijakoviće te čitlučke Srednje škole, rađeni na temu o Danu branitelja. Kažimo i to da su današnju proslavu Dana branitelja općine Čitluk svojim nastupom uveličali Prvi band vojnog orkestra Oružanih snaga BiH i učenici Osnovce glazbene škole Brotnjo te da je slavlje branitelja nastavljeno druženjem u Hotelu Brotnjo uz prigodan domjenak.

 

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ