Nezapamćeno visoki snijeg i led okovali cijelo Brotnjo

Čitluk, snijeg, poplava elementarna nepogoda
Šezdesetak centimetara snijeg i ledena kiša, kakve ne pamte ni najstariji Brotnjaci, naprosto su okovali cijelo područje Brotnja.

Snijeg je zatrpao putove, automobile, pokidalo električne kablove, „isključilo" vodu, struju, a ledenice polomile drveće koje se popriječilo na cestama i oštetilo mnoge automobile, stambene i gospodarske objekte. Nevrijeme je pričinilo neprocjenjive štete cijelom Brotnju koje je od petka bilo odsječeno od svijeta. Zbog te elementarne nepogode od petka neprekidno zasjeda Općinski stožer CZ Čitluka koji čini sve kako bi se posljedice nevremena ublaže.

O tome što se poduzima da se ovo katastrofalno stanje što prije normalizira, danas smo razgovarali s čitlučkim načelnikom Ivom Jerkićem, koji je ujedno i predsjednik Općinskog stožera Civilne zaštite Čitluka.

Kakvo je trenutno stanje u prometu na području čitlučke općine ?

- Što se tiče prometa, mogu reći da su u nedjelju, doduše loše, očišćene i regionalne i dio lokalnih ceste. Sve naše raspoložive ekipe i danas su na terenu. Imamo nekolikom smrtnih slučajeva (ljudi koji su umrli prirodnom smrću). Činimo napore da osiguramo prilaze tim kućama i grobljima tako da nam i to dodatno usložnjava situaciju. Nadam se da će naše ekipe sa strojevima tijekom današnjeg dana ući u sva sela koja su dosad bila prometno odsječena. Posebno bih istaknuo da nam probleme pri čišćenju stvara jak vjetar koji stvara snježne nanose. Na čišćenje putova angažirali smo svu našu raspoloživu mehanizaciju, s tim da su čitlučka privatna poduzeća preuzela obvezu svojim strojevima očistiti regionalne prometnice, budući da to nisu uspjele ekipe iz Mostara. Tek sinoć iz Mostara se probila, jedna ekipa poduzeća za održavanje regionalnih cesta. Regionalne ceste su i dalje u vrlo lošem stanju tako da su jutros kola hitne pomoći bolesnike na dijalizu u Mostar morala odvesti preko Ljubuškog i Čapljine. Promet za Mostar preko Kruševa i Žitomislića i dalje je gotovo nemoguć - rekao nam je načelnik Jerkić.

Mnogo je problema u opskrbi pučana električnom strujom i vodom ?

- Trenutno je puno problema na terenu. Naime, još od petka neki dijelovi općine Čitluk nemaju ni električne struje ni vode. Trenutno struje nemaju Čalići, Čerin, Gornji Ograđenici, Blatnica, zatim dijelovi Gradnića, Paoče, Dobrog Sela, Tepčića, Biletića, Blizanaca, dijela Krehin Graca i još nekih mjesta. Struja je tek povremeno dolazila, ali je u tim mjestima ni danas nema. Razlog tome je kvar na dalekovodu koji električnom strujom opskrbljuje vodozahvat u Biletići polju. Zbog toga gotovo cijela općina u subotu i nedjelju nije imala struje. U nedjelju je kvar dijelom otklonjen, ali su još uvijek bez struje sva mjesta gornje i donje strane sjeverozapadnog dijela Brotnja - ističe čitlučki načelnik Jerkić.

U nedjelju je jedno vrijeme bila prekinuta i opskrba vodom iz gradskog vodovoda. Kakvo je trenutno stanje ?

- Vode ni danas nemaju naselja gornje i donje strane Brotnja zato što zbog prekida struje ne mogu raditi crpne postaje Gradnići, Odaci 1 i Odaci 2. Prema najnovijim informacijama koje sam dobio od voditelja ispostave Elektro centra Čitluk, kvarovi se otklanjaju na više lokacije pa bi do kraja današnjeg dana dalekovodi mogli biti u funkciji. Ne mogu precizno reći hoće li u kvaru ostati još neke lokalne trafo-stanice. Ekipe su na terenu i rade od sedam ujutro do sedam navečer - kaže I. Jerkić.

Očekuju se nove snježne padaline ?

- Budući da su najavljene nove snježne padaline, članovi Općinskog stožera CZ Čitluk odlučili su angažirati sve raspoložive snage kako bi se tijekom današnjeg dana očistile sve lokalne ceste kako se ovo teško u prometu naše općine ne bi pogoršalo.

Što biste poručili Brotnjacima ?

- Sve naše Brotnjake molimo za strpljenje jer je ovo, ipak, jedno izvanredno stanje, prava elementarna nepogoda. Činimo sve što možemo, stalno smo na raspolaganju za sve informacije i pomažemo u svemu što možemo. Evo, upravo smo angažirali vozilo CZ da iz Tepčića doveze jednog bolesnika u Dom zdravlja - rekao nam je čitlučki načelnik Ivo Jerkić.

Kažimo i to da je zbog nezapamćenog snijega, leda i hladnoće i za čitlučku općinu proglašeno izvanredno stanje te da se zbog toga nastava u osnovnim i srednjoj školi neće održavati do daljnjega.

Mile Pavlović/brotnjo.info