Nevenko Herceg u radnoj posjeti Čitluku

Čitluk, dr. sc. Nevenko Herceg
...gdje je obišao nekoliko školskih ustanova, dio prometnice Žitomislići-Čitluk, Općinski sud u Čitluku, te razgovarao s čitlučkim načelnikom Marinom Radišićem i njegovim suradnicima.

Posjet je započeo obilaskom Osnovne škole u Biletić Polju, čiju je obnovu financirala Vlada HNŽ-a. Kako bi učenicima i prosvjetnim djelatnicima osigurali bolje uvjete za boravak i rad, na školskoj zgradi zamijenjen je stari dotrajali krov, ugrađeni su novi otvori te postavljena nova termo fasada, priopćila je Vlada HNŽ-a.

Nastavljajući posjet, Herceg je obišao prometnicu Žitomislići - Čitluk, dionica Biletić Polje - Čitluk, čije saniranje se provodi u sklopu programa Ministarstva prometa i veza - Uprave za ceste, za što je izdvojeno oko 400.000 maraka.

Također, Herceg je obišao Osnovnu školu u Služnju gdje je Vlada HNŽ, uz obnovu krovišta, izmjenu otvora i postavljanje nove fasade, financirala asfaltiranje školskog igrališta, prilaz za osobe s invaliditetom i pristup školi s regionalne ceste.

Potom je izaslanstvo posjetilo Osnovnu školu fra Didaka Buntića u Čitluku gdje je u temeljitu obnovu zgrade škole, u sklopu Projekta energetske učinkovitosti, županjijska vlada uložila više od pola milijuna maraka. Na zgradi škole postavljeno je novo krovište, termička fasada, plastični prozori, rasvjeta u hodnicima i predvorju škole, te nova kotlovnica.

"Novi izgled škola koje smo obišli i viša energetska vrijednost, te izraženo zadovoljstvo onih koji u obnovljenim školama uče i rade, uvjeravaju nas u to kako smo na pravom putu, da smo donijeli dobru odluku s kojom trebamo nastaviti i u idućem razdoblju. Kada smo donijeli odluku o pristupanju projektu energetske učinkovitosti, procijenili smo da je to najjednostavniji, najučinkovitiji i najisplativiji način kako brzo poboljšati uvjete u našim javnim objektima u obrazovanju, zdravstvu, ali i pravosuđu i policiji. Također, to je način i kako pomoći našim općinama koje su vlasnici tih objekata.

Budući da je obrazovanje u vrhu prioriteta Vlade HNŽ-a, i u ovoj prigodi pozivam sve nas koji sudjelujemo u odgojno-obrazovnom procesu i procesu donošenja odluka da se nikada ne umorimo u stvaranju što boljih uvjeta u obrazovanju jer je ulaganje u obrazovanje najbolje investiranje za našu budućnost", rekao je Herceg.

Govoreći o ulaganju u prometnu infrastrukturu, naglasio je kako je s ciljem stvaranja što ugodnijeg okruženja za život građana, Vlada usvojila Srednjoročni program izgradnje i održavanja regionalnih i priključnih cesta u HNŽ-u za razdoblje do 2021. godine.

"Za 2018. godinu za ovu nakanu u proračunu su osigurana sredstva u iznosu od 5.775.000 maraka, dok će za svaku sljedeću godinu iznos biti uvećan za 5 posto. Uz brojne projekte u svim našim općinama, među kojima su najbitnije cesta Sovićka vrata - potok Zec, Prozor-Varvara-Mokronoge, Dračevo-Hutovo-Ravno i Čapljina-Gabela-granični prijelaz, rekonstruiramo i saniramo i ceste u općini Čitluk. Već su započeli radovi na dionici Biletić Polje-Čitluk koje smo danas obišli, te na cesti Tromeđa-Hamzići", istaknuo je Herceg.

Obišao je i Općinski sud u Čitluku, gdje je Vlada za projekt dogradnje i rekonstruiranja zgrade izdvojila 450.000 maraka, te dodatna inicijalna sredstva za plaće, materijalne troškove uposlenih u Sudu i nabavku informatičke opreme.

Herceg je ustvrdio kako je projekt vraćanja Općinskog suda u Čitluk jedan od projekata koje je Vlada snažno poduprla u interesu građana koji trebaju bržu dostupnost pravosudnima institucijama, veću kvalitetu rada, ali i manje troškove.

Svoj posjet Čitluku Herceg je završio sastankom s općinskim načelnikom Marinom Radišićem i njegovim suradnicima s kojima je razgovarao o realiziranim zajedničkim projektima, poglavito vezanima za gospodarstvo, poljoprivredu, te civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Na sastanku je istaknuto kako se u ovoj godini na području Čitluka realiziraju projekti iz područja vodoprivrede, i to rekonstruiranje i saniranje distributivnog cjevovoda Jelina glavica do crpne postaje Ograđenici u dužini od 500 metara (Broćanska ulica u Čitluku), kanalizacija Bulića potok - Ulica kralja Tvrtka te nabava i izgradnja crpki za crpnu postaju Biletić Polje, navodi se u priopćenju.