Nakon više od 30 godina Čitluk i Međugorje dobivaju adrese

Međugorje, hodočasnici, kanalizacija, Međugorje, Čitluk, Međugorje, ulice, nazivi, nazivi ulica
Konačno su stvoreni i zakonski i tehnički preduvjeti za to, pa se ovih dana privodi kraju pilot projekt stvaranja adresnog registra, prenosi FTV.

Problem je bio prisutan jer u naseljima u Čitluku, odnosno Međugorju desetljećima nije bilo ni adresa ni kućnih brojeva. Nisu se zato snalazile ni na desetine tisuća vjernika koji su Međugorju hodočastili.

No, konačno je zaveden red. Županijska i federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove razvile su aplikaciju za vođenje adresnog registra, te na terenu izvršili adresiranje i numeriranje ulica i kuća.

"I na temelju takvih registara se može izvršiti, recimo, prijava prebivališta. Znači, da se prijavite na adresi koja zaista postoji", objašnjava Ivan Lesko, direktor Uprave za geodetske odnose HNŽ-a.

Svakodnevicu mještana i turista adresar će olakšati i stvaranjem mogućnosti korištenja suvremenih tehnologija.

Preko tog adresnog registra se može osigurati i korištenje GPS navigacije na prostoru koji imaju takve sustave tih adresa, dodaje Lesko.

Pilot projekt elektronskog adresiranja Međugorja bit će besplatno dostupan i ostalim općinama, odnosno županijama. To je, kažu geodeti, korak više ka uspostavljanju centralne adresne baze u Federaciji BiH.