Na proslavi 22. Dana Paoče okupilo se više stotina Paočana, njihove rodbine i prijatelja

paoča, susret

...održano je prvo okupljanje i druženje mještana pod nazivom Dan Paoče. Za svaku je pohvalu što su to zanimljivo, lijepo i korisno druženje i okupljanje mještana nastavili njegovati i održavati sve do danas i to svake prve subote nakon blagdana Velike Gospe. Ta se tradicija nastavila i u subotu, 20. kolovoza, ove godine kada se okupilo svih 200-njak mještana tog sela koji mogu hodati i preko 300 Paočana, njihove rodbine i prijatelja koji žive u BiH, Republici Hrvatskoj, Europi i ostali dijelovima svijeta.

Došli su kako bi nazočili toj tradicionalnoj fešti i zajedno sa svojima proslavili ovogodišnji 22. po redu, Dan svoje rodne Paoče, ali i Bogu zahvalili za život, zdravlje i sve milosti kojima ih obdaruje, a ujedno se pomolili za svoje žive i pokojne Paočane te za svoje i potrebe svoga kraja, hrvatskoga naroda i cijeloga svijeta. Tom prigodom Paočani su ujedno obilježili i 32. obljetnicu izgradnje zavjetne kapelice Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u svom selu. Proslavi 22. Dana Paoče nazočili i njihovo brojni gosti i uzvanici kao i čelnici općine Čitluk.

Sveta misa zahvalnica

Kao što je i red, proslava 22. Dana Paoče počela je okupljanjem kod zavjetne kapelice Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, gdje je održana sveta misa zahvalnica koju je, uz suslavlje fra Dinka Maslaća i novog gradnićkog župnika fra Nikole Rosančića, predvodio i na kojoj je nadahnuto i poučno propovijedao dosadašnji gradnićki župnih fra Ferdo Boban, koji je ovih dana preuzeo dužnost gvardijana u Konjicu.

Fra Ferdo je u svojoj propovijedi kazao kako je najbolje da se u zajedničkom životu o svemu dogovaramo i da se razumijemo jer samo tako možemo biti uvijek sabrani kao jedna obitelj. Kazao je kako ponekad u svom životu ne razumijemo i ne shvaćamo jedni druge, a da ne znano u kakvim okolnostima netko živi. Stoga je poučio vjernike da ne osuđuju jedni druge, pozvao ih da odbace svoje grijehe te istaknuo jer je to uvjet za ulazak u Kraljevstvo Božje.

U potezanju konopa nevjeste bolje od od Paočanki, a zetovi od Paočana

Nakon svete mise na obližnjem prostranom platou ispred Doma kulture pripremljena je bogata gozba za sve te priređen opsežan kulturno-zabavni program s glazbom, pjesmom, plesom ii druženjem. Ipak, najviše pozornosti privuklo je tradicionalno natjecanje u potezanje konopa. Prva su se natjecala djeca pa su se na kraju i pobjednici i gubitnici zajedno sladili.

Uslijedila je prava atrakcija uz veliko oduševljene nazočnih jer su se u potezanju konopa počele natjecati Paočanke protiv svojih nevjesta. Kad je sudac Miroslav Ćorić dao znak za početak, navijanju, pljesku i oduševljenju nije bilo kraja. Bila je to prava atrakcija, jedinstvena u Hercegovini, koja će se dugo pamtiti i zasigurno nastaviti održavati i ubuduće. I Paočanke i nevjeste konop su potezale snažno, štikle su se lomile, parao se asfalt ispod njihovih stopala, krvarile su bose noge, bilo je i padanja, a uz neviđene ovacije zastavica, čije je kretanje pozorno pratio Miroslav Ćorić, lagano je klizila s jedne na drugu stranu. Teško je opisati tu nevjerojatnu žensku snagu, ta se atrakcija može samo doživjeti. Na kraju su, ipak, s 2:0 pobijedile nevjeste i dokazale da su one spretnije i jače od Paočanki te da su odsad one „gazdarice u kući". Kao nagradu za trud dobile su prekrasnu veliku tortu kojom su se na kraju sladile zajedno s poraženim Paočankama.

Valentinu Ćoriću dodijeljena titula počasnog člana Udruge Dani Paoče

Potom su konop na kojem je visio pršut nastavili potezati Paočani i njihovi zetovi. Nakon mukotrpnog divovskog povlačenja konopa sa zavezanim pršutom koji se klatio čas lijevo, čas desno uz gromoglasne podrške okupljenog mnoštva, zetovi su konačno nakon pune dvije godine zasluženo pobijedili vrlo snažne Paočane tijesnim rezultatom 2:1 i osvojili pršut u čijem su okusu uživali svi.

Nakon te atrakcije, članovi novoutemeljene Udruge „Dani Paoče" čiji je cilj podizanje svijesti o čuvanju i unapređivanju kulturno-povijesne baštine Paoče te organiziranje kulturnih manifestacija, uručili su priznanja zaslužnima za održavanje te manifestacije. U povodu održavanja 22. Dana Paoče, Udruga je utemeljitelju Dana Paoče Valentinu Ćoriću dodijelila titulu svog Počasnog člana te udruge za iskazan doprinos obilježavanju Dana Paoče. Priznanje je preuzela njegova kćerka Valentina Ćorić. Zahvalnice su uručene župniku fra Ferdi Bobanu te čitlučkom načelniku Ivi Jerkiću za svekoliku potporu Danima Paoče. Posebnu nagradu župljani uručila je fra Ferdi kojeg su ispratili na službu u Konjic.

Potom je okupljanje više od 500 Paočana, njihove rodbine, prijatelja i gostiju, nastavljeno je velikim pučko slavljem, koje je, uz prijateljske razgovore, akorde VIS-a Lavanda, gangu i bećarac, bogatu tombolu te obilatu gozbu za koju je pripremljeno „cijelo stado" pečenih janjaca, hercegovačkih specijaliteta i glasovitih vina Podruma „Andrija" Stoga i ne čudi pa što je fešta trajala cijelu noć na nedjelju. Bio je to doista jedinstven i neponovljiv duhovno-kulturni i zabavni ugođaj kakav znaju organizirati samo vrijedni Paočani.


Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

Brotnjo.info