Na donatorskoj večeri prikupljeno 14.620 KM za transplantaciju bubrega 18-godišnjem Marinu Turudiću

... čitlučkom Hotelu Brotnjo održana je donatorska večer na kojoj su se prikupljala sredstva za, prema preporuci liječnika, žurnu transplantaciju bubrega 18-godišnjem župljaninu Marinu Turudiću iz Služnja koji je od ožujka na dijalizi. Ideja organizatora za tu nadasve plemenitu akciju došla je nakon što je župna zajednica Čitluka, predvođena župnikom fra Mirom Šegom, velikodušno odlučila prikupiti sredstva, pripremiti dokumentaciju i ostalo što je potrebno do dana kad Marin uđe u program za presađivanje bubrega i dobije donora.

 

Naime, za presađivanje bubrega potrebna velika materijalna sredstva koja Marinova obitelj nije u mogućnosti sama osigurati. Treba istaknuti da se pozivu organizatora za tu donatorsku večer odazvalo oko 250 osoba, među kojima je bilo mnogo Marinove rodbine, prijatelja i susjeda, čitlučkih gospodarstvenika i ostalih Brotnjaka, zatim članica spomenute Zajednica žena iz Čitluka, Širokog Brijega i Mostara te članova čitlučke Udruge „susret" koja skrbi o djeci s posebnim potrebama te općine i drugih dobrotvora.

Na početku donatorske večeri Marinova tetka Anđelka Skoko u ime obitelji zahvalila je svima koji su već podržali u tu akciju te se posebno zahvalila organizatorima donatorske večeri i svima koji su se odazvali na njihov poziv.

Solidarnosti, ljubav i brige za čovjeka pored sebe

Pozdravljajući nazočne i zahvaljujući svima na dolasku i sudjelovanju u toj humanitarnoj akciji potpore bolesnom Marinu, čitlučki župnik fra Miro Šego na početku je rekao :
„Danas sam bio na obilježavanju Dana OŠ u Čitluku koja nosi ime fra Didaka Buntića gdje su nas mladi osnovnoškolci kroz igru i predstavu podsjetili na život i rad fra Didaka, koji je posebno pomagao onima koji su bili u nevolji i onima koji su bili u onim godinama gladi izloženi različitim opasnostima pa i smrti u vremenu nakon Prvog svjetskog rata. Tradicija ovog podneblja, koje je izrodilo tog velikog sina i poznatog Hercegovca, uvijek je i iznad svega bila dokaz solidarnosti, ljubavi i brige za onoga pored sebe. Unatoč svim medijima i svim mogućim informacijama koje dolaze do nas koje žele kazati kao da je čovjek izgubio osjećaj za istinu. To je laž. Laž je jer vi večeras potvrđujete da je to drugačije. Vi večeras svojim dolaskom ovdje svjedočite da ipak ima srca, da ipak ima ljubavi i da vidimo onoga pored sebe. Stoga vam iskreno zahvaljujem na dolasku. Nisu našu stari džabe rekli da su tri ćoše kuće na ženama. Posebno mi je drago večeras vidjeti žene u ovolikom broju koje daju potporu jer vi žene znadete što je ljubav prema djetetu, što je majka, što je skrb, što je briga, što su neprospavane noći uz postelju svoga djeteta. Vi to znadete, vi to osjećate, vi to doživljavate i nosite. Iskreno vam želim zahvaliti i reći da je ovo samo jedan dokaz više za vas žene i za vašu ljubav. Slažem se s onim što je netko rekao : 'Budućnost jednog naroda, budućnost svijeta je upravo na ženama'. Vi žene budite ponosne na to. I neka vas Bog blagoslovi i neka vas prati u svim vašim radovima i djelima, a iznad svega u ovome večerašnjem pokazivanju dara ljubavi kojega vam je Bog da oda ga činite, a vjerujem da ćete ga činiti i u drugim prilikama", kazao je čitlučki župnik fra Miro Šego.

Humanitarna akcija za Marina se nastavlja

Kažimo na kraju da je na sinoćnjoj donatorskoj večeri ukupno prikupljeno 14.620 KM za liječenje teško bolesnog Marina Turudića. Na kraju se u ime organizatora i u Marinovo svim donatorima dobra srca zahvalio fra Miro Šego uz želju da 18-godišnji Marin što prije dobije donora i ozdravi.

Budući da se prikupljanje pomoći za tog mladića nastavlja, svi koji mogu i žele novčano poduprijeti tu akciju i tako omogućiti Marinovo liječenje, svoje novčane priloge mogu uplatiti u Župnom uredu Čitluk ili to učiniti uplatom na žiro-račun Raiffeisen banke br. 1610200066890037, s naznakom „Za Marina Turudića".

Brotnjo.info/foto: Mile Pavlović