Mostarski biskup msgr. dr. Ratko Perić krizmao 90 mladih iz župe Krista Kralja Čitluk

krizma, Čitluk
... sakramentu svete potvrde pristupilo 90 mladih iz Čitluka, Podgrede, Potpolja, Služnja, Mostarskog Cerna i ostalih naselja koja čine župu. Njima je na današnjoj euharistiji sakrament svete potvrde na svečan način podijelio mostarsko-duvanjski biskup msgr. dr. Ratko Perić koji je i predslavio svetu misu uz suslavlje dekana Broćanskog dekanata fra Darija Dodiga i čitlučkog župnika fra Mire Šege te još nekoliko svećenika.

Današnju euharistijsku svečanost u Čitluku uveličali članovi Župnog zbora Krista Kralja pod ravnanjem časne sestre Slavice Kožul.

Prije početka svete mise, kroz mnoštvo roditelja, rodbine i ostalog vjerničkog puka, u procesiji od župnog ureda prema svečano urešenom oltaru crkve Krista Kralja, u svečanim se odorama uputila kolona krizmanika i njihovih kumova, a slijedili su ih biskup i ostali svećenici.

Na početku misnog slavlja tople riječi dobrodošlice ocu biskupu uputili su čitlučki župnik fra Miro Šego, koji je pripremio krizmanike za taj veliki događaj, i krizmanici : Josip Musa, Petra Ivanković i Ivana Pehar.

Nakon što se zahvalio na riječima dobrodošlice, u prigodnoj propovijedi u msgr. Ratkom Perić, je istaknuo kako ima pitanja na koja nitko ne zna odgovora na mnoga pitanja, primjerice na pitanje: Što je smrt ? Kazao je kako ima samo jedan koji je odgovorio na to pitanje - Uskrsli Krist.

Uzorak Slike

Govoreći o smrti i Isusovu uskrsnuću, biskup Perić je istaknuo kako nakon uskrsnuća više nije onaj kakav je bio, nego preobraženi, proslavljeni, besmrtni Isus:

- Hajde ga sad stigni ! Herode, gdje si da ga ismiješ ? Kaifa, gdje si da ga mučiš ? Pilate, gdje si da ga razapneš ? Nema više. Sad on dominira, dominira grobom, dominira smrću, dominira životom, dominira svima. Počinje se ukazivati kome on hoće - nadahnuto je rekao je biskup Perić kazavši kako se Isus ukazao samo onima koji su ga voljeli te dodao:

Uzorak Slike

- Isus je jedini koji je odgovorio na našu smrt, porazio smrt, pokopao smrt u grob. Na Njegovu grobu piše 'Ovdje leži smrt'. A On je izišao, a On je život, On hoda. Zato će od nas vjernika tražiti da vjerujemo... Svi ćemo jednoga dana, sudnjega dana, dana poslije Njega, biti dignuti iz groba, duša će nam se povezati s tijelom. Zato je rekao : 'Pođite po svijetu i propovijedajte evanđelje!' - rekao je biskup.

Obraćajući se krizmanicima, biskup je kazao:

- Zato vama, braćo i sestre, dragi krizmanici, danas dajemo snagu Božju, snagu u vaše duše i vaša srca. Primi mudrost, primi pobožnost, primi jakost, primi znanje, primi pravi savjet ! Jasno je da će sve ostati na čelu, ništa neće proći u glavu, u mozak, u duh, u srce ako ti nećeš. Ali, ako ti hoćeš, ti ćeš sve ovo imati kroz život. Sudjelovati i biti mudrac djevojka, sudjelovati i biti razborit mladić, sudjelovati i bti puna božjega znanja, sudjelovati i biti jak kao što treba biti jak mladić, vjernik, katolik - istaknuo je biskup Perić i pozvao krizmanike da „pođu po svijetu navješćivati evanđelje, evanđelje novosti života, evanđelje uskrsnuća" - rekao je uz ostalo, u svojoj nadahnutoj propovijedi msgr. dr. Ratko Perić te krizmanicima podijelio sakrament svete potvrde.

Na kaju svete mise u ime krizmanika na udijeljenom sakramentu svete potvrde biskupu Periću zahvalne riječi uputila je krizmanica Karla Markota, a potom su krizmanici biskupu darovali umjetničku sliku s likom Milosrdnog Isusa. Naime, sutra (nedjelja) je blagdan Milosrdnog Isusa kojeg je ustanovio blaženi papa Ivan Pavao II. koji će baš sutra u Vatikanu biti proglašen svetim.

Biskup je također čestitao krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima te zahvalio župniku i ostalima za dobro organiziranu i pripremljenu svečanost.

Također se čitlučki župnik fra Miro Šego prigodnim riječima zahvalio ocu biskupu na dolasku, podjeli sakramenta svete potvrde i upućenim riječima podrške i ohrabrenja krizmanicima, njihovim roditeljima, kumovima i ostalom vjerničkom puku. Fra Miro je ujedno čestitao krizmanicima taj veliki događaj u njihovu kršćanskom životu, te zahvalio svima koji su pridonijeli da današnje slavlje protekne u najboljem redu.

Nakon svete euharistije na kojoj su opečaćeni darom Duha Svetoga i snagom kršćanske zrelosti i punoljetnosti, čitlučki krizmanici dugo su primali čestitke ne skrivajući pritom osmjeh na licu i radost u srcima zbog događaja kojeg će pamtiti cijeli život, a slavlje je potom nastavljeno u obiteljskim domovima krizmanika.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

brotnjo.info