Mostarski biskup dr. Ratko Perić krizmao 75 mladića i djevojaka iz župe Čitluk

krizma, Čitluk
Njima je pod svetom misom sakrament svete potvrde podijelio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski monsinjor Ratko Perić, koji je i predslavio svetu misu uz suslavlje don Đure bendera, dekana Broćanskog dekanata te čitlučkog župnika fra Mire Šege i još nekoliko svećenika. Krizmanike je za taj veliki događaj pripremao fra Miro Šego. a svojim nastupom u pjevanim dijelovima mise današnjusvečanost uveličali su članovi župnog zbora Krista Kralja pod ravnanjem s. Slavice Kožul.

Prije početka svete mise, kroz mnoštvo roditelja, rodbine i ostalog vjerničkog puka, u procesiji od župnog ureda prema lijepo urešenom oltaru crkve Krista Kralja, u svečanim odorama prošla je kolona krizmanika i njihovih kumova, a slijedili su ih biskup i ostali svećenici.

Na početku misnog slavlja tople riječi dobrodošlice biskupu su uputili župnik fra Miro Šego, te krizmanici Karlo Šakota i Ivona Krasić koji su ga pozvali da im podijeli sakrament svete potvrde.

Nadahnuta biskupova propovijed

Tumačeći u svojoj nadahnutoj propovijedi ulomak iz Ivanova Evanđelja o sedamdesetdvojici i dvanaestorici učenika, biskup Perić je kazao kako je Isus izabrao dvanestoricu da budu s njim, nazvao ih apostolima za koje je imao poseban plan da ih šalje propovijedati te im kazao : ‘Ja ću biti vaša hrana, ne tjelesna, nego duhova, za vječni život. I tko bude jeo od ovoga kruha koji je moje tijelo, taj će imati u sebi život vječni, a tko ne bude jeo od ovoga kruha neće imati u sebi života vječnoga'. Biskup je nastavio kako ‘ta Isusova besjeda nije tvrda za razumijevanje, nego je tvrda za vjerovanje' pa dodao : „Isus to traži i ja vjerujem" . Naglasio je kako mnogi od one 72-dvojice zbog toga „više nisu išli s njim, slomili se na euharistiji, na govoru o euharistiji, na hrani za vječni život i govorili da Isus nije po njihovoj volji i konceptu. Biskup je kazao kako je Isus dvanaestorici rekao : ‘Meni je Otac nebeski rekao da ja ovako pričam i da ja ovako činim: Ništa za mene ne znači to što se ti sablažnjavaš. Ovo je vječna istina, vječno spasenje' - naveo je biskup Isusove riječi upućene dvanaestorici učenika.

Govoreći o ljudskim zanimanjima potrebnim za život i razvoj , biskup je kazao: - Ima jedno zvanje, duhovno zvanje koje se ne ograničava na ovaj plafon, probija kroz plafon, iznad oblaka, iznad zvijezda, iznad neba, To je ovo apostolsko, Petrovo zvanje - kazao je biskup Perića, potom istaknuo kako je Isus apostolima dao tri službe. Prva je da pođu po svemu svijetu i propovijedati sve što su od njega čuli i što ih je učio. Druga zadaća apostolska i svećenička, je „Ovo činite meni na spomen! jer je to ‘presveta euharistija prvi, temeljni, najuzvišeniji , najslavniji, najsadržajniji sakrament od svih sedam sakramenata' ,a treća zadaće je „Vi ćete upravljati", što znači određivati, napraviti sustav, plan i program, osnovati župu, biskupiju, formirati cijelu Crkvu - kazao je biskup Perić.

Biskup Perić je na kraju pozvao vjernike da se mole za duhovna zvanja, da dođu novi svećenici, mladomisnici da oni mogu izvršavati te zadaće u ime Crkve, u Ime Isusa Krista.

- Podivljat ćemo ne budemo li imali svećenika, dobrih,vrijednih, vjernih svećenika - kazao je uz ostalo biskup Perić.

Zahvalne riječi biskupu

Na kaju svete mise u ime krizmanika na udijeljenom sakramentu svete potvrde, zahvalne riječi biskupu Periću uputio je krizmanik David Krasić, a potom je biskup čestitao krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima te zahvalio župniku i ostalima za dobro organiziranu i pripremljenu svečanost. Čitlučki župnik fra Miro Šego također je zahvalio ocu biskupu na dolasku, podjeli sakramenta svete potvrde i upućenim riječima podrške i ohrabrenja krizmanicima, njihovim roditeljima, kumovima i ostalom vjerničkom puku. Fra Miro je ujedno čestitao krizmanicima taj veliki događaj u njihovu kršćanskom životu, te zahvalio svima koji su pridonijeli da današnje slavlje protekne u najboljem redu.

Kao istinski pripadnici katoličke Crkve, današnjim primanjem sakramenta svete potvrde krizmanici su preuzeli veliku odgovornost, zadaću i obvezu kroz cijeli život slijediti i razvijati darove Duha svetoga, usavršavati ih i po njima živjeti jer su to znaci milosti, jedinstva, zajedništva, vjere, nade i neizmjerne Božje ljubavi.

Brotnjo.info