FOTO/VIDEO  Manifestacija “Didakovi dani” završila pjesmom i plesom HKUD-a Hercegovine

didakovi dani, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, Gradnići
Tako su sinoć pjesme i ples iz svojega kraja predstavila hrvatska kulturno-umjetnička društva:"Sv.Ana"Ljuti Dolac, "Stolac", "Kruševo", "Sv.Ante" Dretelj, "Hutovo", "Fra Petar Bakula" Posušje, "Dream-team babe" Ljubuški. U bogatom kulturno umjetničkom programu u športskom centru "Didak" mogla se vidjeti baština i tradicija Hrvata Hercegovine čime su i završeni jubilarni deseti "Didakovi dani".

Večeri pjesme i folklora prethodila je svečana sveta misa koju je u Crkvi sv. Blaža predvodio fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio fra Didakovu ljubav i požrtvovanost za svoj narod u teškim vremenima, te pozvao roditelje da brinu o svojoj djeci uče ih o povijesti svojega naroda, ali i mole za mladež kojoj je danas u vremenu u kojem živimo najteže.

U subotu, trećega dana Manifestacije "Didakovi dani" u Župnoj Crkvi sv. Blaža upriličen je Okrugli stol: 10 godina Manifestacije "Didakovi dani", a potom i Koncert odabranih na kojemu su nastupili: Glazbena škola Pavla Markovca Zagreb, Srednja muzička škola Sarajevo, Osnovna škola Vladimira Pavlovića Čapljina, Muzička škola I i II stupnja Mostar, Osnovna glazbena škola Brotnjo Čitluk, Glazbena škola Ivana pl. Zajca Mostar, Glazbena škola Široki Brijeg.

Pod ravnanjem dirigentice Antonije Blažina Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg, Mješoviti zbor Glazbene škole Pavla Markovca Zagreb, Orkestar Srednje muzičke škole Sarajevo i Gudački orkestar Glazbene škole Pavla Markovca Zagreb izveli su himnu "U slavu fra Didaku Buntiću".

Organizatori Manifestacije "Didakovi dani" uručili su zahvalnice najzaslužnijima koji su u proteklih deset godina dali svoj doprinos kako bi dani tijekom kojih se sjećamo velikoga čovjeka i dobrotvora iz godine u godinu bili sve bolji i kulturno bogatiji.

U staroj župnoj Crkvi nakon Koncerta upriličeno je predstavljanje slikovnice "Didak-Otac sirotinje", autora Pere Petrušića, ilustratorice Anele Korać, akademske slikarice.

O maloj knjizi-slikovnici govorili su: fra Ante Marić, recenzent,profesorica Vesna Vuga, akademska kiparica, fra Ivan Ševo, voditelj tiskare "Fram-Ziral", fra Miljenko-Mika Stojić, predsjednik Humanitarne udruge "Didak", profesor Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, autor Pero Petrušić i ilustratorica Anela Korać.

Slikovnica "Didak-Otac sirotinje" izašla je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk, kojoj je to ujedno 130 naslov, ali i prvi iz edicije "Škrinjica" koja ima zadaću otkriti mnoge tajne o Brotnjacima koji su svojim djelima ušli u povijest.

Fra Ante Marić, recenzent slikovnice "Didak-Otac sirotinje" nije krio svoje oduševljenje kazavši da je slikovnica u prvi tren osvojila njegove simpatije zbog jednostavnoga teksta i krasnih slika koje će privući djecu, a onda će čitajući doznati i povijest svojega naroda na ovim prostorima. Izrazio je i nadu da "Škrinjica" kojoj je ova slikovnica prvo izdanje neće ostati zatvorena nego će donijeti još mnogo naslova na dobrobit svih.

Štovatelje lika i djela fra Didaka Buntića pozdravio je fra Ivan Ševo pod čijim je nadzorom i tiskana slikovnica Didak-Otac sirotinje u tiskari Fram-Ziral. On je kazao da je Brotnjo rijetkost zbog toga što je iznjedrilo mnogo velikih ljudi, ali i zato što drži do povijesti, jer čovjek koji ne poznaje prošlost svoga naroda ne može graditi ni budućnost.

Slikovnica "Didak-Otac sirotinje" je prilagođena školskom uzrastu i uz razumljiv tekst obogaćena je maštovitim likovnim sadržajima- kazala je profesorica Vesna Vuga, akademska kiparica koja je akcent stavila na likovni izričaj Anele Korać, ilustratorice slikovnice. Zahvalila je autoru i ilustratorici koji su radili u simbiozi i iznjedrili slikovnicu koja je ujedno i prva dječja knjiga. "Bitna je obrazovno-odgojna komponenta, a Anela je uspjela ostati autentična u svom likovnom izričaju kojega je prilagodila dječjem uzrastu. Slikovnicu vam preporučam kao lijep dar najmlađima i ona će oživjeti kad je budete čitali, pokazat će vam od kuda smo pošli, gdje smo sada i kuda idemo"- kazala je profesorica Vesna Vuga.

Fra Miljenko-Mika Stojić, predsjednik Humanitarne udruge "Didak" u svojem je osvrtu na slikovnicu "Didak-Otac sirotinje" rekao: "Didak je bio ljubav, mi pričamo tu ljubav, a ljubav je bajka- ovo su mali počeci, a iznjedrili su veliko djelo".

"Nadam se da smo uspjeli u želji da najmlađima približimo fra Didaka i nadam se kako će dječja pitanja probuditi sve nas iz ravnodušnosti da osjetimo našu povijest"- kazala je Anela Korać, akademska slikarica koja je ilustrirala slikovnicu i dodala: "Ilustracije su pratile autorov tekst, mislim kako smo uspjeli i nadam se da će vam se slikovnica "Didak-Otac sirotinje" svidjeti.

Pero Petrušić, autor slikovnice predstavljanje je zaključio riječima: "Ovo je tek početak naše priče, imamo mi ovdje istinitih, lijepih priča koje jedva čekaju da budu objavljene u "Škrinjici".

Manifestacija "Didakovi dani" - jubilarna deseta u četiri dana svojega trajanja imala je bogat kulturni, umjetnički i duhovni program koji je okupio štovatelje lika i djela fra Didaka Buntića, sina Hercegovine koji je i u teška vremena hodio hrabro i uzdignuta čela u želji da uvijek bude tu za svoj narod u dobru i zlu.

Više fotografija pogledajte OVDJE!

Autor: Danijela Šakota

Foto: Marijana Tomić

glasbrotnja.net